tirsdag, oktober 21, 2008

Caroline Bergvall i København den 22. oktober kl 12-14!

1 kommentar:

Martin Glaz Serup sagde ...

Min introduktion til Caroline Bergvall i dag:

Politics of Conceptual Poetry and Performative Writing


På omslaget til cd'en VIA, der udkom i 2005 og indeholder en række af Caroline Bergvalls digte fra de foregående ti år, findes en kort poetikalsk statement, der lyder:

"I consider poetry to be led not only by linguistic or verbal concerns but also by concerns of context & situation. Poetry for me is the possibility of creating a verbal event in direct conflict or contact with all sorts of environments that it functions through & is affected by."

Context & situation bliver ofte på forskellige måder diskuteret og problematiseret hos Bergvall, der i sin kunstneriske off-page-praksis arbejder tværmedialt i rummet mellem internet, lyd, film, performance, installation og poesi, og selv er hun ikke mindst inspireret af strategier og udtryksformer hentet fra den samtidige billedkunst. Ikke desto mindre er det poesi vi har med at gøre, Bergvall betragter sig selv som forfatter først og fremmest, det er sproget hun kommer fra og sproget der er hendes primære medie i alle sine udtryksformer.

Caroline Bergvall har norsk, fransk og engelsk som førstesprog, hun er blandt andet opvokset i Schweitz og USA og bor nu i London. Bergvall arbejder - og i højere og højere grad - med det flersproglige og beskæftiger sig gennemgående med emner som accent, oversættelse, kulturrelt tilhørsforhold, køn, sex og kærlighed - altsammen som regulerende, identitetsskabende mekanismer, men også, og det er vigtigt, som stoflighed, som lyd, bevægelse, visualitet og sanselighed - og netop det sanselige og kropslige har så stor en plads i Bergvalls oevre.

Caroline Bergvall var fra etableringen i 1994 og frem til 2004 tilknyttet praksis- og teorilinjen Performance writing ved den engelske kunstskole Dartington College of Arts, fra 1995 som leder af linjen. Hun har været tilknyttet en række universiteter og kunstskoler i Europa og Nordamerika, blandt andet Bard College i New York fra 2004 til 2007 og i øjeblikket arbejder hun på et treårigt forskningsprojekt med et legat fra det britiske Arts and Humanities Reaseach Council. Hendes seneste produktion omfatter, foruden VIA som jeg nævnte før, bogen Fig der udkom i serien Salt Modern Poets i 2005 og lige nu er hun aktuel med hele tre chapbooks: Cropper, Alyson singes og Plessjør, som hun selv vil præsentere mere indgående om lidt. I øjeblikket arbejder Bergvall blandt andet på en essaysamling, som senere vil udkomme i serien af Contemporary Poetics på Alabama University Press.

Her, i dag, taler hun under overskriften Politics of Conceptual Poetry and Performative Writing blandt andet tale om konceptuel poesi, skriftens sociale engagement og om hvad der forstås ved performative writing. Desuden vil Bergvall præsentere dele af sin egen kunstneriske produktion.

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK