mandag, april 27, 2015

På vej mod en ny, større roman

Peder Frederik Jensen efterlyser i Information (og Trappe 1000) en mindre snobbet romankunst. Det er ihverfald blevet overskriften. Selvom efterlysningen er fyldt med stråmænd og fordomme og har travlt med at forfægte en position, der for mig at se umiddelbart ligner den der kritiseres, blot fra et andet perspektiv; og selvom der gives eksempler på samtidige danske romaner der gør noget af al det der efterlyses (Brixvold, Nielsen, Højrup), gives der, velsagtens i en form for høfligheds eller hensynsfuldheds tjeneste, ikke eksempler på noget af det der angribes så argt; på trods af al det mener jeg at der er noget om snakken; JATAK til den vilde, åbne, inkluderende, ekseperimenterende, dokumentariske, legende, beskidte roman. Jeg tænker umiddelbart på navne som fx Cervantes eller Melville eller Céline; jatak til mere af det hele, bring it on!

6 kommentarer:

Martin Glaz Serup sagde ...

Nå ja, Lars blev irriteret på noget af det samme som jeg.

peder frederik jensen sagde ...

Jeg har et slags svar her: http://pederfrederikjensen.blogspot.dk/

Martin Glaz Serup sagde ...

Tak Peder -
I al fredsommelighed vil jeg blot sige at risikoen ved ikke at tænke på nogle konkrete, men blot at forestille sig ting og sager er eller kan være: at, ja, det blot er forestillinger. Fiktion. Jf. den mangeårige stupide hetz mod den såkaldte 'Forfatterskole-litteratur' (det er måske også den du er efter her?), som ingen kan fortælle hvad er, hvis den findes. Jeg har spurgt mange journalister hvad de mener, når de henviser til Forfatterskolelitteraturen - om det er Christina Hesselholdt og Kristian Ditlev Jensen og Martin Larsen og Nielsen og Morten Søndergaard - under samme hat?? Well, for lige at blive i sporet - er der virkelig nogle der mener at du burde skrive en akademisk afhandling, eller er det også noget du har fundet på? Ser du - hvis du har fundet på det - med henvisning til at det er polemik du skriver - bliver det jo bare en udvandet, stråmandet 'debat' eller 'polemik'; altså potentiel: fuldkommen ligegyldig, fordi den ikke handler om noget der findes i verden som sådan - og hvis det gør, kan vi så ikke snakke konkret om det, kun om fornemmelser, en slags spøgelser vi aner findes. Udover det polemiske anslag, som irriterer mig, halal og haram, det er næsten underlødigt den måde du sætter det p på, synes jeg; udover alt det er jeg med på din vogn. JATAK! til en roman der virkelig er en ROMAN; en helt unik erkendelsesform, et inklusivt, eksplosivt, afprøvende, ambitiøst rum - en måde at tænke verden og samfundet på, simpelthen, ikke blot underholdning; jatak til det!

peder frederik jensen sagde ...

Hej Martin
Nej, jeg er ikke ude efter forfatterskolelitteraturen. Læs mit indlæg i FS25, så vil du vide, hvad jeg tænker om den institution. At skolen kunne videreudvikles er jeg måske med på, men ellers, ja læs FS25.
Der er et ønske om litteraturhenvisninger, en kritik af min tekst som postulerende m.v. Det jeg vil er noget andet. Jeg er med på det scenarie, du beskriver, at det kan blive en skyggediskussion. Så lad os tage den anden sammen i stedet og rent faktisk tale om strukturer. Jeg er fuldkommen åben overfor, at der er uenighed, jeg har bare ikke nogen interesse i at diskuttere navne. Som du kan se, er der tendens til, at samtalen strander på den kyst igen og igen.

Martin Glaz Serup sagde ...

Ja, det gør den, og jeg har fuld forståelse for at du ikke har lyst til at hænge nogle ud, os mod dem osv.; men det umuliggør din diskussion og din voldsomme polemik. Alternativt kunne du jo også bare have valgt at lave grundige læsninger og introduktioner til de tre danske forfattere (+ Bolano) som du fremhæver, og fortælle hvorfor og hvordan de gør noget særligt og godt og fedt osv.; hvis ud ikke har lyst til at pege fingre osv. - min pointe er at din polemik faktisk står i fare for fuldkommen at skygge for din tanke.

peder frederik jensen sagde ...

Hej Martin
Ja, du har ret på en måde, og på en måde synes jeg ikke, du har ret. Jeg kunne godt lave læsninger. Det kunne jeg også godt finde på. Helt sikkert. Men jeg tror nu også, at polemik har sin berettigelse, som en mulighed for at bevæge og ryste. Jeg er med på, at det ikke er en form, der kan alt, men det noget den kan, bør i det mindste ikke forstyrres af tilpisning. Jeg tror ikke man kan udøve magtkritik uden at sætte en retning. Den har jeg sat nu. Som sagt håber jeg, at vores egoer kan overleve det, og at der rent faktisk kan komme en diskussion, en række læsninger, diskussioner og udvikling ud af det. Måske ikke. Det er en mulig konsekvens af handling, at det ikke fører til en skid

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK