onsdag, marts 19, 2014

16. marts 2014
Pressemeddelelse 

Kritikerprisen 2013 til Niels Frank og Georg Brandes-Prisen til Niels Barfoed.

Prisuddelingen foregår torsdag den 10. april kl. 16.00 hos Kulturstyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, 1553 Kbh. V.
Alle er velkomne

Kritikerprisen for 2013 tildeles: Niels Frank for romanen Nellies bog (Gyldendal).
Aldrig har et vinderværk indeholdt så ukorrekt et dansk (og engelsk); til gengæld har ingen forfatter siden P. Sørensen Fugholm arbejdet så kunstnerisk originalt og påhitsomt og hylemorsomt med stave- og tegnsætningsfejl. Romanen er den troskyldige, unge Nellies noter om sit ophold hos en onkel og tante i Amerika og sin jagt på deres forsvundne datter. Nellie er en uhellig idiot, der med stort, renhjertet gåpåmod forvirrer sig gennem verden og gengiver dens flimmer (ofte dobbelteksponeret med film, han (eller er det hun?) har set). Sproget er, ligesom virkeligheden, et kaos for Nellie, et eventyrligt kaos, og det samme bliver det for læseren, der lykkeligt får lov at fare vild i bogstaverne påny: "A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Æ Ø Å otte&tyv skal der stå (28)"

Modtageren af Kritikerprisen udpeges ved urafstemning blandt medlemmerne af Litteraturkritikernes Lav. Årets øvrige nominerede var Marianne Larsen for digtsamlingen: Umulighedsportal (Borgen) og Peter Adolphsen for romanen: År 9 efter Loopet (Samleren).

Sidste års modtager af Kritikerprisen var Pia Juul for novellesamlingen Af sted, til stede (Tiderne Skifter).

Georg Brandes-Prisen for 2013 tildeles Niels Barfoed for hans portræt Benedicte – en skæbne (Gyldendal).
Udvalgets begrundelse lyder:
Niels Barfoed sætter en væsentlig ny litteraturhistorisk dagsorden ved at fremdrage en overset skikkelse fra Heretica-tiden. Portrættet af Thorkild Bjørnvigs ”hemmelige” kærlighed, Benedicte Hergel, afslører på gribende vis bagsiden af en litterær konstruktion, hvor et menneske inspirerer til digtning, men ikke selv slipper levende fra mødet.  Selv på publicerede fotos blev Benedicte klippet ud af den officielle litteraturhistorie. Barfoed er en skarp og indfølende læser af breve, digte og biografiske kilder og supplerer undervejs med egne oplevelser. Bogen er dertil fremragende og bred litteraturformidling.

Georg Brandes Pris-udvalget består i år af Marie Louise Kjølbye, mag.art., litteraturkritiker ved Information (formand), Mikkel Bruun Zangenberg, ph.d., lektor ved Syddansk Universitet, og Peter Stein Larsen, ph.d., professor, dr.phil., Aalborg Universitet.

Begge priserne er på 60.000 kr. og finansieres af Statens Kunstråds Litteraturudvalg.

Venlig hilsen Mai Misfeldt
Oldermand for Litteraturkritikernes Lav

1 kommentar:

Lars Bukdahl sagde ...

Der mangler et Z oppe i alfabetet - my bad!

Men bortset fra det: YEZ!

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK