søndag, december 05, 2010

Udkommer fra 6. december: Mandag

Mandag
Realtime / Digte

Mobiltelefonen er på få år blevet en teknologi der er lige så selvfølgelig i vores hverdag som armbåndsuret - og meget mere udbredt. Det samme gælder for den korte tekstbesked: sms'en. Den billige og allestedsnærværende mobile teknologi har ændret hverdagens rytme og skabt en større grad af synkronicitet. Hele tiden er man også et andet sted og man er altid til at få fat på. I busser og toge, på gader og i centrer, på arbejde, i fritiden, alle steder tjekker folk hele tiden deres telefon, læser og skriver beskeder, men hvad er det de læser og skriver. Hvornår gør de det. Hvordan. Det har digteren Martin Glaz Serup sat sig for at undersøge i det konceptuelle digt Mandag. Over de fire mandage i december 2010 følger man i realtime samtlige smser der sendes fra Serups telefon. Her er et fremmed menneske, en nogenlunde eksemplarisk dansker, hvad bruger han egentlig den telefon til. I Mandag bliver en flig af al den usynlige tekst der konstant og upåagtet transmitteres omkring os gjort synlig. Når beskederne egentlig ikke er til os bortfalder deres praktiske betydning og noget andet træder frem; vi kan betragte dem som en sprogform og måske på en anden måde se: hvad står der egentlig. Hvordan står det der og hvad betyder det. Vi kan med andre ord læse det som litteratur. Med modtageren som en ny slags alvidende læser, for normalt modtager ingen enkelt person alle vores smser. Digtet beskriver tids- og stedsspecifikt døgnets rytme fra morgen over middag til aften og nat. Døgnets rytme, mandag, i december.

Velkommen i overvågningens tidsalder. Følg eksperimentet - send "SP MANDAG" til 1277, det koster 40 kroner.

Martin Glaz Serup, født 1978, forfatter til en række digte og børnebøger. Modtog i 2006 Michael Strunge-prisen for sin digtning og i 2008 fik han guldmedalje fra Københavns Universitet for sin afhandling om poesi og relationel æstetik. Udover Mandag er han aktuel med digtbogen Marken på forlaget After Hand.

11 kommentarer:

per-olof.dk sagde ...

- ja man ved jo hvad man selv sender - men hvad de andre sender - jo det er dem jeg modtager - så jeg er usikker på, om dette er et nøglehul, jeg skal kigge igennem, eller om det er kontakt - måske forstår jeg det bedre i morgen - men bortset fra det, er det utroligt, så meget af det som allerede findes på internet af digt, som kan læses på en mobil telefon - hvilken efterspørgsel er der efter mere - er det teknikken som fascinerer - de uprøvede muligheder -

Lars Bukdahl sagde ...

Tak for kyssene!
Jeg var lige ved at aflevere dem tilbage og melde forkert nummer, desværre, da jeg kom i tanke om, at det jo var litterære, med mine medlæsere delte readymade-kys!

per-olof.dk sagde ...

- hvad man selvfølgelig kunne sige sig selv, men altså:
-Det minder lidt om at sidde i toget og høre på mobilsnak,man ikke blander sig i. Sommetider interessant,men mest forstyrrende.
-Normalt hverken modtager eller sender jeg mange sms'er - når det sker, opleves det som 'nødvendigt'. Derfor opleves det som forstyrrende, at få en serie, som jeg egentlig ikke 'behøver' læse. Hvornår ved jeg, at det er en af de 'rigtige', som kommer.
- hvis muligheden havde været der, ville jeg gøre som Lars: Svare. Det gør jeg så her! :-)
-Hvis muligheden var der, ville jeg måske,trods betalingen, blokere for flere - nu har jeg lissom opfattet, hvad det går ud på! - og ser frem til TIRSDAG! :-)
Er der sne i London forresten?

per-olof.dk sagde ...

- Lars fortsætter sin kommentering på egen blog http://bukdahl.blogspot.com/2010/12/mandag-mildest-talt-manisk.html - hvis vi alle gør det, bliver det vel en spredt debat, men linkning løser måske det problem
- jeg forsøger mig med refelktioner her:
jeg er vist nok mest irriteret over at modtage denne stribe sms-er.-
Så at sige et halvt reality-show på vej til London,

- Siden det nu er et litterært eksperiment, giver det alligevel mere anledning til overvejelse end afvisning.
Der opstår en historie, i og med kender 'de andre' og ikke ved at jeg ikke kan blande mig og ikke hvor 'ærligt' det hele forløber.
- Kan man få litteraturstøtte til projektet? Kan man få betalt sin telefonregning ad den vej? :-)
-hvad hvis man virkelig afventer vigtige sms-er, hvad med dem der i modsætning til mig i sin egen vejen i forvejen modtager lige mange eller endnu flere sms-er

Martin Glaz Serup sagde ...

MANDAG omtales også hos Flamme Forlag og Helsingborg dagblad.

Martin Glaz Serup sagde ...

Og Per, nej, ingen sne i London, men KOLDT. Og selvfølgelig kan man melde fra igen, hvis man får kolde ører. Kontakt forlaget.

per-olof.dk sagde ...

@Martin - koldt med sne er bedre !:-)
Frameldemuligheden er nok vigtig at pointere - men jeg har ikke tænkt mig at benytte mig af den - endnu....

Anonym sagde ...

"en nogenlunde eksemplarisk dansker"

vs.

"forfatter til en række digte og børnebøger. Modtog i 2006 Michael Strunge-prisen for sin digtning og i 2008 fik han guldmedalje fra Københavns Universitet for sin afhandling om poesi og relationel æstetik. Udover Mandag er han aktuel med digtbogen Marken på forlaget After Hand."

Martin Glaz Serup sagde ...

Nu hjemme fra London. Og Per, på vej til lufthavnen i går så jeg faktisk sne, det er åbenbart bare ikke noget de bruger inde i London. Og Anonyme, please, skriv dit navn, det andet er for irriterende. Og ja, en nogenlunde eksemplarisk dansker, alle er jo individuelle og har udmærket sig på forskellige måder, det er vel nogenlunde almindeligt?!

Martin Glaz Serup sagde ...

Kommentarer fra Facebook i forbindelse med anden del:

#
Hanne Kvist:
og jeg fik slet ikke abonneret på dine smser, så nu må jeg nøjes med at få de ægte ...

#

Tina Haahr:
Jeg er absolut stadig hooked og ser frem til næste Mandag grrr ;)

#

Martin Glaz Serup:
Utroligt Tina; jeg er begyndt at føle mig virkelig fanget af projektet...

#

Elsebeth Jørgensen:
Osse jeg er fanget nu - må indrømme jeg lige kort overvejede at framelde mig igen da jeg hele hele tiden blev forstyrret og forskrækket af de mange bip. Men så synes jeg alligevel det blev skønt og skørt at følge brudstykker af en Mandag de...r i en overbevisning om at en læser bliver til når den meddeler sig mod nord,syd,øst,vest på samme tid. Det kunne være min egen Mandag og så alligevel ikke fordi de her Mandage ser ud til at ELSKE at smsse. Men Martin, det går altså ud over vores vanlige kommunikation - sendte dig sidste uge sms+ facebookmailbesked som du ikke har svaret på som egentlig var et svar på en sms/facebookmail fra dig : ) Ja, og så undgår jeg altså osse at smss dig om mandagen. : ) Vi hørs ved når der er tid - måske først når årets mandage er slut.

#

Martin Glaz Serup
Indtil videre er der kun to der har meldt fra - det undrer mig - og flere er kommet til. Jeg synes selv det er underligt som dagene, således indrammede og transmitterede, bliver episodiske og efter midnat kan man ligesom betitle og kategori...sere dem. Det gør jeg i hvert fald, selvom det ikke er med vilje. Tænker på dem sådan. Mandag 1 som STUDENTEROPRØR I LONDON og Mandag 2 som STRESSET PÅ RANDEN AF SAMMENBRUD. Sådan tænker jeg ellers aldrig på mine dage, som noget enkeltstående, afsluttet. Bemærk den overdrivende dramatisering også, det er altså Mandag som i Melodrama i min erinding.

Martin Glaz Serup sagde ...

Og Mandag 3 måske som DEN STORE KÆLKETUR eller KÆLK OG SELSKAB eller sådan noget, jeg ved ikke, titelforslag modtages gerne...

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK