søndag, juli 12, 2009

I morges læste jeg George Brandes' opsats fra 1902 om Verdenslitteratur (her), og kom til at tænke på Poul Borum, blandt andet. På hvor han eller hun er i Danmark i dag, den litterat- eller kritiker- eller forfatterskikkelse, der er lige så indlæst i den internationale samtidige og historiske litteratur og teori som i den danske, og som har energi til og talent for og engagement til at komme her og fortælle os andre om det. Fordi det er vigtigt og om hvorfor det er vigtigt. Hvad de ser, hvad de tænker. Hvem er det i dag?

4 kommentarer:

Sternberg sagde ...

På Brandes tid var overblikket vel mere eller mindre begrænset til vesten - og næsten udelukkende Europa ... alt andet var vel orientalisters område? Eller skriver han også om litteratur fra andre dele af verden?

Unknown sagde ...

Godt spørgsmål som det er svært at svare præcist på. Brandes var en ener på mange områder, selvom originaliteten af hans kritik kan betvivles. Men evnen til at kopiere og samle ideer er også en kvalitet. Desuden var Brandes meget internationalt orienteret, hvilket også er usædvanligt for en dansk kritiker, dengang som nu. Jeg tror også at han var heldig med den tid, han virkede i, for nybruddene var voldsomme og samtidig meget tydelige, og gjaldt både videnskaberne og de filosofiske strømninger. Samtidig skal Brandes også have anerkendelse for at være progressiv, hvilket altid er en udfordring, særlig nu i denne tid, som er præget af tradition og nationalkonservatisme. Du har selv foreslået at skabe en kritiker-stol uden administrative og akademiske krav, som jeg synes er en rigtig god idé. Jeg er dog skeptisk overfor hvem der vil kunne kvalificere sig.

Erik Højer sagde ...

Willy Kyrklund er død.

Erik Højer sagde ...

men palaveren fortsætter

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK