lørdag, august 09, 2008

Strude


Hvis du ikke skal noget på lørdag mellem 16 og 18, så kig da forbi Galleri Kant i Sønderho; Trine Søndergaard åbner fotoudstillingen Strude. Og der er vin.

2 kommentarer:

Martin Glaz Serup sagde ...

Pressemeddelse Trine Søndergaard

.

Den danske kunstner Trine Søndergaard (født 1972) har i 2007 og 2008 fotograferet mennesker i folkedragter fra Fanø. Det er portrætter, der forvirrer vores forestillinger, fordi forskellige tider og koder blandes.

Det gælder især, hvor kvinderne bærer en traditionel burka-lignende hovedbeklædning kaldet ”strude”, en slags maskering anvendt af kvinder som beskyttelse mod vind og vejr. I dag anvendes dragten kun ved særlige lejligheder.

Nutidens portrætkunst synes ofte at have et ben i fortiden, ikke alene ved at efterligne klassikere eller gå i direkte dialog med bestemte epoker i kunsthistorien – men også rent tematisk; hvor mødet mellem før og nu fungerer som et genererende princip.

Portrætter har en særlig plads i kunsthistorien. Ingen anden genre har tjent politiske og religiøse formål nær så godt. Med opfindelsen af fotografiet i det 19. århundrede blev genrens traditionelle repræsentative funktioner i stor stil overtaget af det nye fotografiske medium. Alligevel spiller portrættet fortsat en rolle i billedkunsten. Og et karaktertræk ved genren i dag kunne netop være, at der er en mindre bevidst opmærksomhed på tiden og på historien.

”Strude” er en intim og personlig hilsen til Fanø. Måske er det også en spejling af behovet for fællesskab og oplevelsen af såvel national som regional identitet. Og af hvordan globaliseringen udfordrer vores traditionelle opfattelser af tilknytning og tilhørsforhold.

Trine Søndergaard har modtaget international anerkendelse for sin fotokunst, og med serien ”Strude” er hun tæt på os.

Det er en stor fornøjelse at kunne præsentere denne soloudstilling med kunstneren.



Med venlig hilsen,

Kerry Harm Nielsen &
Anna Gram Sørensen

KANT – FANØ

Martin Glaz Serup sagde ...

En artikel fra Aarhus.nu.

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK