fredag, august 31, 2018

 I dag bringer Information Martin Bastkjærs essay 'Dvale, dominas og klaustrofobi' fra hans spritnye essaysamling De andres geometri (Arena 2018). Nedenfor kan man læse hans opslag på Facebook, hvor han skriver om hvordan essayet er blevet placeret i avisen – ikke som han ønskede det.


I dag bringer Information et uddrag fra min bog. Essayet handler om mit ambivalente forhold til ny dansk litteratur, og om at jeg har svært ved at aflæse ironi. Som det fremgår af billederne her, er teksten blevet forsynet med en heftig overskrift på forsiden af tillægget, betegnelsen ”debatessay” samt en notits om, at en række forfattere i de kommende dage vil ”svare på kritikken”. Jeg står 100% inde for hvert ord i selve teksten, men er samtidig nødt til at sige, at jeg ikke står inde for den måde, den er vinklet på i avisen. Jeg har ikke skrevet essayet for at skabe virak, for at anklage nogen. Oprindeligt havde jeg foreslået i stedet at bringe et essay med et kritisk blik på maskulinitet, hvilket for mig er et langt vigtigere emne – og en langt bedre repræsentation af bogen – end hvad en eller anden tilfældig person mener om nogle bøger. Jeg var netop skeptisk over for, at teksten om dansk litteratur skulle i avisen, fordi den kunne risikere at virke voldsom, når den blev taget ud af bogens sammenhæng.

For mig er teksten ikke et angreb. For mig handler den dels om et forgæves forsøg på at finde et litterært fællesskab, dels om at debatten i aviserne ofte gør det umuligt at have en nuanceret samtale om litteratur. Således er det ikke så lidt ironisk, at denne tekst nu bliver et eksempel på netop det: Jeg kritiserer blandt andet Mette Høeg for hendes sensationelle påstand om at ”dansk litteratur lider under kvindelig dominans”, og nu kan jeg se min egen tekst reduceret til ”Meget ny dansk litteratur er klaustrofobisk og selvoptaget”. Jøsses. Jeg får lyst til at citere en af mine yndlingssange med Taylor Swift: This is why we can’t have nice things.

If in Hamburg, Germany...

Indiecon

torsdag, august 30, 2018

La página en blanco no busca ser esctrita, pide ser leída
(The blank page doesn't want to be written, it asks to be read)

- Hugo Mujica in Paraíso Vacío (Paradise Empty) (1992) (English translation by Katherine M. Hedeen & Victor Rodríguez Núñez)

onsdag, august 29, 2018

If in Sweden...

Tre tidskrifter på tur
Fem kvällar med OEISubaltern och Walden om kulturtidskriftens möjligheter och utmaningar idag

Att driva en kulturtidskrift handlar inte bara om att ge ut en fysisk publikation med en viss regelbundenhet, utan också, och idag mer än någonsin, om ett ständigt arbete med publicistiska infrastrukturer och ekologier. Redaktörerna för OEISubaltern och Walden – tidskrifter som rör sig mellan poesi, konst, film, filosofi och politik – talar utifrån sina olika redaktionella praktiker och historier om arbetet med att oavbrutet försöka skapa nya sammanhang och gemenskaper för läsande, betraktande, skrivande, tänkande, diskussion och kritik.


Boden
Söndag 2 september, kl 16.00
Havremagasinet, Café Pampas
Norrbottensvägen 18
I samarbete med BodenArr


Luleå
Måndag 3 september, kl 18.30
Galleri Syster / Lillasyster
Sandviksgatan 18 A
I samarbete med Galleri Syster


Umeå
Tisdag 4 september, kl 18.30
Bokcafé Pilgatan
Pilgatan 14
I samarbete med Bokcafé Pilgatan


Sundsvall
Onsdag 5 september, kl 17.30
Digidelcentrum, Sundsvalls stadsbibliotek, Kulturmagasinet
I samarbete med Sundsvalls stadsbibliotek


Gävle
Torsdag 6 september, kl 18.00
Gävle konstcentrum, Furusalen
Kungsbäcksvägen 32
I samarbete med Gävle konstcentrum

torsdag, august 23, 2018

Jeg kommer til at tænke på om alle mon kender Afrika Kontakts vidensbank, for dem der vil følge lidt med på det kontinent, eller Magasinet rØST, for dem der vil følge med i hvad der sker i den østlige del af vores eget...

tirsdag, august 21, 2018


                                       
Udgives den 20. september
Alle er velkomne til bogreception fra kl. 16-18
Litteraturhuset ved Vandkunsten
Nybrogade 28, København



Boring in a different way

here

mandag, august 20, 2018

At rigtig mange af os, enten eksplicit eller implicit, forholder os til samfundet i vores værker, opfanger signaler i tiden før andre, ofte advarer om ildevarslende tegn og rent faktisk bruger vores vågne timer på at tyde og tolke og finde udtryk for noget ellers usigeligt, universelt eller eksistentielt vedkommende, er ikke tilstrækkeligt. Vi skal mene noget, demonstrere vores relevans!
- Hanne-Vibeke Holst skriver om og til Kulturminister Mette Bock på Altinget – og får svar. 

søndag, august 19, 2018

At samarbejde med Gertrude Stein: foredrag og performance i Steinselskabet

Torsdag den 6. september inviterer Steinselskabet til en aften viet til Gertrude Steins værk som stadig iværksætter af nye værker.

Kamilla Jørgensen og Solveig Daugaard performer og forelæser, aftenens vært er Tania Ørum.

Billetter koster 50 kr – 30 kr. for Steinselskabets medlemmer – og hele herligheden foregår i
Litteraturhuset i Nybrogade, Torsdag d. 6. september kl. 20. Dørene åbner 19.30

– læs meget mere her
 

fredag, august 17, 2018

Hva tenker forfatterne om dagens litteraturkritikk?

– Vagant prøver at finde ud af det –
her

(...) Til Brug for Samfundet, som det til enhver Tid er, maa det anses for vedtaget, at en Mand er gal og egnet til Indespærring eller Hospitalspleje, hvis han , i øvrigt ved fuld Fornuft, erklærer sig imod Naturen, det vil sige imod Majoriteten. Naturen er en demokratisk Institution. Manden er muligvis i Besiddelse af en vis aristokratisk Ret, men praktisk talt er han stemt ud som Menneske og faar enten tilpasse sig eller finde sig i at blive isoleret. 

(...)

En meget kendt Forfatter, der iøvrigt foruden at være abnorm ogsaa har vist Talent, er naaet til i disse sidste Dage at staa frem og snakke om Landets Forsvar: Staklen, der næppe nogensinde har haft et Vaaben i sin Haand, lider formodentlig i Øjeblikket af platonisk Kærlighed til en Løjtnant.
 (...)

Men da man har Sanatorier for næsten hver Sygdom nu, kunde der saa ikke ogsaa gøres Udveje for et Hospital med tvungent Ophold for kønsligt Ulykkelige? Desuden viser disse Forrykte ofte usædvanlige Evner udenfor deres beklagelige Anomali. Evner, som burde benyttes og skabes gunstige Betingelser for. Mange, paafaldende mange, har kunstnerisk Talent og synes iøvrigt ikke at savne andet end en Forsørger; lad Staten træde til dér. For alles Vedkommende gælder det, at de med samtlige feminine Anlæg mangler Kvindens Uordentlighed; kunde der ikke her gøres noget? Indespær dem, mener jeg, og giv dem et Haandarbejde! De vil kunde opdrages til udmærkede Syersker og vil kunde huske fra Næse til Mund. De egner sig ogsaa for Bibliotekslærdom, indespær nogle dér! Samfundet har en Pligt til at faa det bedste og det mest mulige ud af Individerne.  (...)
- Johannes V. Jensen i Politiken, 30/11/1906.

torsdag, august 16, 2018

Kan litteraturen bruges som medicin?

– fra årets Folkemøde på Bornholm –
– hør podcasten her

Forskning peger på, at litteratur kan have en gavnlig effekt på fysisk og psykisk sundhed. Kan litteratur bruges som medicin?

Flere store forskningsprojekter sætter fokus på, hvordan litteraturen kan bruges tværvidenskabeligt og dermed bidrage til at gøre os klogere på områder som sundhed, samfund og politik. Især i sundhedsvidenskaben er brugen af litteratur slået igennem, og rundt om i landet har man opnået positive effekter med fx i læsegrupper i psykiatrien, narrativ medicin - en behandlingsmæssig tilgang, hvor lægen forholder sig til patientens fortælling som en væsentlig del af behandlingsforløbet- og ved hjælp af creative writing-forløb, hvor patienter skriver deres egne tekster i mindre skrivegrupper.
I denne debat diskuterer vi, hvad det er, litteraturen kan, og hvad den kan bidrage med på andre videnskabelige felter, særligt på det sundhedsvidenskabelige område, og hvorfor den tilsyneladende har en helbredende virkning.

Deltagere:
Martin Glaz Serup, forfatter og Ph.d.
Birgit Bundesen, 1. reservelæge
Anne Lindhardt, formand for Psykiatrifonden
MF Yildiz Akdogan (S)
Moderator: Lene Agersnap, praktiserende læge og
redaktør på Ugeskrift for Læger

tirsdag, august 14, 2018

(...) Den som är utrustad med ett onödigt gott självförtroende riskerar förstås att bli onödigt okritisk inför den text hon eller han skriver på. Vad man däremot inte kan få för mycket av är förtroende för den diktade texten och dess möjligheter att vara läsbar och begriplig för andra människor. Ett sådant förtroende får man genom att läsa, snarare än skriva – och det allra vanligaste som sägs om skrivarkurser är ju också att man blir en ”bättre läsare” där. Vad en ”bättre läsare” egentligen innebär är visserligen inte alltid glasklart, men ofta nog betyder det säkert att man har blivit mer uppmärksam på hur en diktad text är gjord, vilka språkliga verkningsmedel som är betydelsefulla i den, vilket slags poetik den förhåller sig till … med andra ord: man har fördjupat sitt förtroende för textens själva läsbarhet, oavsett om man gillar den eller inte – man har tagit sig ett stycke utanför den egna smakens begränsning. (...)
- Staffan Söderblom om skriver Några ord om Forfatterstudiet i Tromsø

tirsdag, august 07, 2018

Bergman og musikken

Tre timers fantastisk radio
Ingmar Bergman og hans forhold til den klassiske musik
tilrettelagt af Tina Rømer
findes
- her -

onsdag, august 01, 2018

Louisiana Litt 2018

Programmet er klar, det er imponerede, selv er jeg ikke i Danmark dér, for en gangs skyld er det næsten ikke til at bære – selv selv hvorfor.

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK