onsdag, januar 06, 2010

"(...) Våra språk formar tankarna mer än tankarna formar språket. (...) Om våra språk formar våra attityder så formar våra attityder våra språk. I ännu högre grad. (...)
- Lars Norén fra En dramatikers dagbok (2008)

11 kommentarer:

Jacob K. Rosendal sagde ...

To ting:

1) Er det ikke i Idioten, at det hedder - "mine ord passer ikke mine tanker, mine ord forråder mine tanker"?

2) Vil også lige sige tak for bloggen. Du er jo nærmest en litterær prisme og/eller one man army. Håber du kan holde gejsten oppe!

Godt nytår

Jacob

Martin Glaz Serup sagde ...

Kære Jacob,

Tak for kommentaren. Lige nu er det svært let for mig at holde gejsten oppe, jeg har lige været ude og skovle sne for sjov, grave en sti rundt om huset hvor jeg befinder mig, til ingen verdens nytte, der er ingen idé i at gå rundt om det hus - godt ingen af de lokale (finske) så mig - sådan noget; det gør mig glad. Og klar til at læse Vanessa Place og Robert Fittermans Notes on conceptualisms færdig. Med meget røde kinder.

Godt nytår til dig også.

peter nielsen sagde ...

Jeg er pudsigt nok nået til omtrent samme sted i dagbogen!

Hav det nu godt i Finland, Martin.

Martin Glaz Serup sagde ...

Kære Peter,

Og hvor skægt du netop skriver LIGE NU - jeg sidder netop og kigger på vores efterhånden syv år gamle samtale - - - Hvis det skal handle om poesi, så skal det handle om noget andet først. Jeg er nået til 22. marts 2001 i Norén, det tager tid, jeg forudser: flere år. Men hvor er det godt, synes du ikke?

Hav det godt i Hinnerup, hvor der, hvis jeg ikke tager helt fejl, også er godt med sne.

peter nielsen sagde ...

Jamen, jeg er nået til 26. marts 2001 - 4 dage skiller os. Har netop opdaget at værket er kommet som paperback i 2 bind; det må være en fordel, for mit eksemplar klasker altså dynen helt sammen om mig! Mht. læsetempo, så når jeg ca. 14 sider i timen; - 1.700 sider divideret med 14 = effektive 121,5 timer. Men jeg når pt. ikke mere end et par timer pr. dag, så det kommer til at tage mig omkring 2 måneder at læse bogen. Og jeg er allerede ked af, at jeg ikke har de første par hundrede sider til gode længere... Bl.a. fordi Norén undertiden og blandt meget andet, udfolder en sand ørkesløshed omkring opremsningen af møder med teaterfolk og kritikere OG så pludselig indfletter den rene poesi når man mindst venter det. Det er meget inspirerende; jeg er ikke helt her, når jeg er under bogens indflydelse.

På et senere tidspunkt vil jeg genlæse de to bind af hans trilogi, der er oversat til dansk: Biavlerne og I den underjordiske himmel. Fra pålidelig kilde har jeg for nogle år siden hørt, at det 3. bind henligger hos manden selv i Stockholm og at han ikke vil have det udgivet.

Vores samtale; jeg tror det lykkedes dig at udtrykke noget undervejs, som forplantede sig til mig, jeg fik tillid til vores oprigtighed, og tak for det.

Jo, sne her, men i Nordjylland sneer de inde!
- - -
Og for øvrigt - godt nytår til dig!

Martin Glaz Serup sagde ...

Og godt nytår til dig Peter - jeg er helt enig med dig mht. det ørkesløse og så de pludselige, stærke GLIMT - - - jeg tror blandt andet at de fungerer så stærkt fordi de virker på den baggrund, fordi de står der, indimellem alt det andet. Karsten Sand Iversen kaldte bogen for et hovedværk i europæisk litteratur på Litlive og Kamilla Löfström skrev i Information om hvordan det er noget af det bedste prosa hun nogensinde har læst. Jeg må sige - jeg er også begejstret! Og mig vil det tage lige under to år at læse det hele færdigt - indtil videre har jeg været to måneder om at læse seks måneder, så på den måde kan det blive ved længe. Jeg har forøvrigt paperback-udgaven - det er jo praktisk nok når man har den med på rejse, men det er bibelpapir og bibelskrift; meget, meget småt... Er hardbacken pagineret, siden du ved at vi har læst et par hundrede sider?

peter nielsen sagde ...

Men det er så potentielt set 2 indholdsrige år, de år med læsningen, Martin.

Jeg har kun skønnet sideantallet. Bogen er 5,7 cm tyk. Jeg er nået ca. 0,8 cm ind i den. Det svarer til ca. 1/7-del af helheden - og det giver sådan omtrent 245 sider.

245 sider fylder 0,8 cm, dét er bibelske dimensioner.

vh/Peter

Martin Glaz Serup sagde ...

Kære Peter,

Jeg har lige haft Norén med i sauna (se billeddokumentation på bloggen); der kan du få en idé om bibelskriften... Jeg læste vist bare én lang entry der, det var meget varmt, lyset var dårligt, han skriver blandt andet: "Jag är helt säker på att jag vill lämna henne. Jag skulle inte säga det om jag var det."

Bidrager du forresten ikke til denne her serie med et billede af dit kontor? Og hvad med dig Jacob, har du et kontor?

Martin Glaz Serup sagde ...

Hvad er en litterær prisme egentlig?

Martin Glaz Serup sagde ...

Eller ET prisme, som en ven har gjort mig opmærksom på at det hedder på dansk. Javel ja.

Jacob K. Rosendal sagde ...

Øh, jeg er fra Jylland, så det med en og et..! Tanken var noget med at kaste lys i forskellige retninger, i denne forbindelse rundt i de mere eller mindre litterære dele af blogosfæren - og udenfor.