torsdag, april 30, 2009

I dag har jeg læst to meget forskellige rigtig gode bøger - Per Thörns Din vän datamaskinen og Claus Handberg Christensens Tak for mørket, far - lad dem hermed begge være anbefalet.
du har forandret dig, siger du, og opfatter dermed dig selv som en konstant
- fra Claus Handberg Christensens Tak for mørket, far (2009)
Trendspotting i ny dansk og svensk poesi - den svenske undersøger flere stemmer (Ida Börjel, Per Thörn, Ulf Karl Olov Nilsson...), hvor den danske undersøger én (Niels Frank, Lone Hørslev...); men så igen, det holder nok ikke, i Danmark findes der jo også Christian Yde Frostholm og Rasmus Nikolajsen for eksempel, og i Sverige, ja, hvem, der tilsyneladende taler ét sted fra? Der må være mange.

onsdag, april 29, 2009

Som elallergiker är jag hela tiden misstänkliggjord. En lallande fåne som ingen tar på allvar. Våra korrupta politiker sitter redan i elbolagens knän. De har bestämt sig. Jag är en idiot som ska dö. Snart kommer de att upprätta läger för sådana som mig. Det läste jag i Elallerginytt.
- fra Per Thörns Din vän datamaskinen (2008).

New Strategies in American Poetry

onsdag, april 22, 2009

Om en engstelig disiplin

(Anbefaling: Ina Bloms fine artikel om evindelige debatter om 'kritikkens rolle i samfundet' m.m.)

HARTZ-REISE

Lebet wohl, ihr glatten Säle!
Glatte Herren! Glatte Frauen!
- Heinrich Heine, Die Harzreise

die erzähler geben auf

die autoindustrie gibt auf

die arbeiter geben auf

die regierung gibt auf

die popkultur gibt ebenfalls auf

die preise geben auf

das papier vergilbt

der montag gibt auf

der januar gibt auf

der aufschwung gibt auf

das ganz verdammte jahr gibt auf

die kindergärten geben auf

die schulen sowieso

die ausbildungsstellen geben auf

die universitäten

hunger und durst geben auf

konsum und sex geben auf

sie geben auf

ihr gebt auf

wir geben auf

er, sie, es gibt auf

du gibst auf

ich
- Adrian Kasnitz i innere sicherheit (2006)

DLM Spring 09

Pulizer-prisen til Ron Silliman!

mandag, april 20, 2009

Det var godt...

Er historien om kritikerskoler ikke historien om formel uddannelse generelt: Det er altid godt at blive oplyst, klogere og mere belæst, og et studium er ikke ligefrem skadeligt i så henseende. Men uddannelse er hverken en nødvendig eller tilstrækkelig betingelse for at blive en god kritiker (eller forfatter osv.). Dette er dog ikke en indvendig mod tanken om at oprette en kritikerskole. Og i betragtning af samfundets stigende specialisering er det måske et naturligt skridt?
- Maja Lucas har en (længere) kommentar til diskussionen om en kritikerskole eller -uddannelses raison d'être her.

søndag, april 19, 2009

Du er uten sentrum, sa han til seg selv. Hvem er uten sentrum? Du er. Men hvem er så du? Det er deg og du væpner deg godt. Hvem væpner jeg godt? Deg selv. Mot hvem? Du væpner deg godt mot deg selv. Men jeg er jo uten sentrum, hvordan kan en uten sentrum væpne seg mot en uten sentrum? Jeg vet ikke, men du går alltid med knyttede hender.
- Jan Erik Vold fra fra rom til rom SAD & CRAZY (1967)

Sådan her er det iblandt (klik på billedet)

Eve Kosofsky Sedgwick - R.I.P.

tirsdag, april 14, 2009

I det seneste nummer af Den Blå Port, nummer 80, findes bl.a. David Foster Wallaces essay Om liv og arbejde. Egentlig er det en tale han har holdt ved dimmisionen på Kenyon College i 2005. Jeg synes det er så fint. Og tragisk, selvfølgelig, set herfra, nu hvor han har skudt sig selv. Ordet fnitrende dukker op i essayet, som i "fnitrende plastikposer", det er et ord jeg aldrig har hørt før og som jeg ikke kan finde nogle steder - ved nogen hvad det betyder?

I seneste nummer af Ildfisken, der er udkommet halvt så mange gange som Porten, det er nummer 40, holder jeg meget af et udvalg af romersk graffiti der er oversat af Harald Voetmann. Her fra en væg velsagtens, i Pompeji, med en intertekstuel reference til Ovid, der i en elegi skriver at alle elskende er i militærtjeneste:

Alle er i militærtjeneste

mandag, april 13, 2009

A good reader, a major reader, an active and creative reader is a rereader.
- Vladimir Nabokov i Lectures on Literature (1982), her via Ole Nyegaards artikel om Nabokov i Passage #57 (2007).

Nyt fra Dharma von Ental

Yevgeny Yevtushenko

katten dricker vatten från det blå fatet
och mina tankar sprider sig som ringar
på det blå fatets vatten.
- Claes Andersson
This place gives me the stasis horrors. The feel of location of being just where I am and nowhere else is unendureable. Suppose I should have to live here?
- William S. Burroughs i et af Yage-brevene til Allen Ginsberg.

lørdag, april 11, 2009

I civilisationer uden skibe dør drømmene ud, spionagen erstatter eventyret og politiet erstatter sørøverne.
- Michel Foucault i essayet Andre rum (da. 1998)

tirsdag, april 07, 2009

Samuel R. Delaney er lige blevet 67. Jeg troede, af en eller anden grund, at han var død. Det er han lykkeligvis ikke.

[via Ron Silliman]
Jeg synes stadig at idéen om en egentlig Kritikerskole - fx som en overbygningsuddannelse på universitetet - er en rigtig god idé. Spørgsmålet er bare hvem der har brug for disse kritikere, hvem der ville være parate til at tage imod dem, hvem vi kan afsætte dem til.

lørdag, april 04, 2009

Vibeke Henningsen har jo ret:

Er det egentlig ikke også krænkende, for ikke at sige elitært og udemokratisk, med alle de bøger om matematik, fysik og filosofi, som ingen forstår et ord af, med mindre man har studeret i 7 år? Bare fordi forfatterne ikke gider skrive, så vi andre kan forstå det, og som nogle få plattenslagere, der kalder sig ”videnskabsjournalister” så skal gøre sig til af at skulle promovere og ”forklare” for os andre med deres popsmarte og indforståede pseudoakademiske jargon, udelukkende for at profilere sig selv i medierne.
Hvor krænkende er det ikke for ens demokratiske rettigheder som almindelig læser at møde et værk som ”Enten eller”, eller hvad det nu hedder? Hvad angår det alle os andre, at en eller anden slapsvans af en filosof ikke kan beslutte sig til noget som helst? Giv ham dog et igangsætterkursus! Og lær ham så lidt om rettigheder og pligter! Hvor krænkende for almindelige læsere er ikke Einsteins relativitetsteori? Han kunne have startet en diskussionsklub for de få nørder, der foregav at forstå den. Men næ, nej, det skulle der bruges spalteplads på! Så alle vi andre rigtig kunne føle os dumme, og så han kunne føre sig frem med titlen forfatter. Ja, for atomfysiker var vel ikke fint nok for herren. ”Den virker”, påstår de, men uden i øvrigt at kunne argumentere overbevisende for det. Virker på hvad, siger jeg bare. Ikke på mig eller nogle af mine venner i hvert fald.
Eller da man udgav et fuldstændig uforståeligt makværk, de kaldte ”Fysik for de højere klasser”. Hvad mener de egentlig? Hvem tror de, de er? ”Højere klasser”! Vor Herre bevares. Udgivelsen af den slags elitære, selvbestaltede ”oversete hovedværker”, som klart ville placere sig i bunden af enhver bestsellerliste, støttes og betales vel også af staten, så nogle få kan rende rundt og spille smarte på skatteydernes regning?!

fredag, april 03, 2009

Flaubert!

Underlig giftigt

Det er utroligt at de gider at bruge så meget plads og energi på det så, deres vindmøller, hvorfor mon det er så vigtigt for Libak, Wivel, Levinsen og konsorter? Jeg synes det er underligt. Men sæt da navn på. Eller bedre - fortæl hvad det er for en diskussion der er vigtig, som I - jeg må hellere sige du - som du gerne vil have, Anna Libak, hvorfor? Nå, jeg er ikke engang sikker på at jeg gider at høre svaret. Denne ged er skamredet allerede, den har jo også været på vejene ustandseligt i flere hundrede år efterhånden; det forekommer mig så fordomsfuldt. Som noget man altid kan skrive en klumme om, hvis ikke man lige kan finde på andet. For klummerne skal jo skrives, de har deres soleklare raison d'être i Deadlinen. Men se selv her og her hvis du orker, kære læser, det er Harald Voetmann der har skrevet, så det er i det mindste velskrevet og alt taget i betragtning morsomt.

Kære Doktor, den er gal igen!

The Road

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK