fredag, november 16, 2012

Stockholm poesifestival 2012 - 16.-18. november

*   16 novem­ber Ny scen: AKT UNG på Teater Brunnsgatan Fyra.
Manifest och ny strids­skrift för Sveriges alla unga poe­ter pre­sen­te­ras, upp­läs­ningar, möten, bar. kl 21.30
aktung.se

*  17 novem­ber Tjuvstart på Norrsken på Rönnells Antikvariat. Möt danske poe­ten Martin Glaz Serup (utgi­ven på 10TAL Bok)  och UKON (Ulf Karl Olov Nilsson). Uppläsningar, samtal.

* Norrsken  på Stockholms Stadsteater sön­da­gen den 18 nov kl 15.00 och 19.00
Föreställning 1, kl 15.00                        Föreställning 2, kl 19.00
Mircea Cărtărescu (RO)                         Bruno K. Öijer
Cecilia Løveid  (NO)                               Martin Glaz Serup (DK)
Johannes Anyuru                                    Nora Gomringer (DE)
Virpi Pahkinen                                         Mattias Alkberg
Mare Kandre-priset                                Min stora sorg
UKON
                                                        Olga Ravn (DK)
Lucija Stupica (SI)                                  Anna Järvinen

med flera                                                   med flera
Konferencier:  Madeleine Grive

*   Efterfest på Teater Brunnsgatan Fyra, sön­da­gen den 18 nov från 22.30

- - - mere her - - -

1 kommentar:

Martin Glaz Serup sagde ...

Poesin möter musiken på Stockholms Internationella Poesifestival 2012

Nu börjar Stockholms Internationella Poesifestival! Ett manifest och en ny stridsskrift för alla unga poeter öppnar festivalen och framförs under en föreställning på Teater Brunnsgatan Fyra kl 21.30 i kväll. I dag är det dessutom bara två dagar kvar till de två stora föreställningarna söndagen den 18 november kl 15 och kl 19 på Stockholms Stadsteater, där poesin varvas med musikframträdanden av flera av våra mest intressanta artister.

Temat är Norrsken och invigs av den rumänske mästersurrealisten Mircea Cărtărescu som tolkas till svenska av skådespelaren Johan Rabaeus och avslutas med en dryg halvtimmes poesiuppläsning av sanningssägaren och bildspråksmagikern Bruno K. Öijer som gör ett unikt och sällsynt framträdande.

I samband med tillkännagivandet av årets Mare Kandre-pristagare framför indiedrottningen från Södertälje, Birgit Bidder, en cover av Global Infantilists "Still Waters" som Mare Kandre skrev text och musik till. Låten är från albumet A Sense of Belonging, utgivet 1983 och det utmärkande är Mare Kandres vackra röst och särpräglade uttryck, en röst som skulle stå sig i konkurrensen med dagens internationellt berömda svenska sångerskor. Det gör också Birgit Bidders unika stämma.

Andra svenska artister som lyser upp Klarscenen är Anna Järvinen, Mattias Alkberg och den i oktober EP-debuterade och kritikerrosade Min Stora Sorg.

Koreografen Virpi Pahkinen premiärframför en dans inspirerad av spindeltemat i Cărtărescus Orbitór. Kroppen. Det är ett spindelsolo ur ett större verk, Skabaré, som visas i Sverige för första gången.

Den mångfaldigt prisbelönade unga tyska poeten Nora Gomringer tolkas till svenska av Maria Salomaa, det danska stjärnskottet Olga Ravn från Danmark tolkas av Liv Mjönes medan slovenska Lucija Stupica framför sina dikter tillsammans med Sara Estling. SCUM-manifestets nya talesperson, Andréa Edwards läser texter av Mare Kandre innan årets pristagare avslöjas.

Festivalpubliken får också möta Johannes Anyuru, UKON, Martin Glaz Serup och Cecilie Løveid, en av Norges främsta dramatiker som framför ett specialkomponerat scennummer med poesi och musik tillsammans med den kände norske kompositören och pianisten Helge Iberg.

Läs allt om festivalen på vår blogg: stockholminternationalpoetryfestival.com