torsdag, januar 31, 2019

METAMORFOS

(...)
Åh, tänk att vakna en morgon som Stadsbiblioteket i New York.
Jag skulle tillbringa dagen med att betrakta gamla män i regnrockar
komma uppför de obekväma trapporna mellan lejonen
med vildsinta anteckningsböcker i innerfickorna.
Jag skulle känna boksidorna vändas inuti mig likt fjärilar.
Jag skulle se ut över Femte avenyn med fullkomligt allvarligt ansikte.
Billy Collins i Stewe Claesons oversættelse her.

Mine selvlysende ungdomsår i det forunderlige hereticanske kridthus

Niels Barfoeds essay om sin tid i Heretica –
her

onsdag, januar 30, 2019

Læsningens former

– et seminar om litteratur og dets læsere –
– i Århus, 16. marts 2019 –
– mere info her

tirsdag, januar 29, 2019

Kunstkritikk Becomes an International Journal

here

Jeg glemmer aldrig...

Kom til temadag om performativitet og personlige fortællinger i litteraturformidlingen for voksne! 

Det er den 21. maj 2019, kl.9-15 på Gentofte Centralbibliotek

og blandt andre kommer jeg og holder en workshop med afsæt i mine Læsesteder

– læs selv mere her

mandag, januar 28, 2019

Johanna Drucker's
[pressemeddelelse:]
 
Årets Bogsamling 2018 er fundet!
  • Kommer du tit og glad på dit lokale folkebibliotek for at låne bøger?
  • Kommer du til et bibliotek fyldt med gode bøger på hylderne?
  • Kommer du hjem med de bøger du søgte?
  • Kommer du måske endda hjem med andet og mere, end det du gik efter?
- det var de spørgsmål Danske skønlitterære Forfattere stillede landets læsere og lånere i efteråret 2018.

På baggrund af indstillingerne har en trepersoners jury nu fundet frem til det bibliotek, som skal modtage prisen for Årets Bogsamling 2018.

Vinderen er Biblioteket Frederiksberg, som bliver tildelt 50.000 kr. øremærket til indkøb af endnu flere bøger til bibliotekets samling.
Andenprisen på 15.000 går til Sønderborg Bibliotek og endelig går tredjeprisen på 10.000 kr. til Viborg Bibliotek.

Juryen har valgt Biblioteket Frederiksberg, fordi biblioteket på smukkeste vis lever op til kriterierne for at have en virkelig god bogsamling. Sønderborg og Viborg Bibliotek følger rigtig godt med, på trods af at indbyggertallene her er lavere.

”Vi er glade og stolte over at modtage anerkendelse for vores bogsamling, som er en så vigtig del af vores arbejde. At det er borgere på Frederiksberg, som har indstillet os til prisen gør os ekstra glade,” siger Tina Pihl, bibliotekschef på Biblioteket Frederiksberg.

Danske skønlitterære Forfattere modtog 150 indstillinger fordelt på både store og små folkebiblioteker fra hele Danmark. Indstillingerne afslører, at lånere landet over er rigtig glade for og meget engagerede i deres lokale bibliotek.

Blandt de bedste og mest personlige indstillinger fra lånerne har juryen udvalgt tre. Som tak for deres nomineringer får Amalie Ploug fra Hedensted, Nana Jacobsen fra Frederiksberg og Sandra Bello fra Viborg tilsendt et boggavekort på henholdsvis 1.000 kr., 500 kr. og 300 kr.

Prisoverrækkelse
Førsteprisen overrækkes på Biblioteket Frederiksberg, Falkoner Plads 3, Frederiksberg torsdag d. 31/1 kl. 15.00, hvor alle er velkomne.

Jury
Juryen bag den endelige udvælgelse af årets bogsamling bestod af forfatter og formand for Danske skønlitterære Forfattere, Peter Rønnov-Jessen, litteraturformidler på Gentofte Hovedbibliotek Christine Fur Fischer og litteraturredaktør på dagbladet Jyllandsposten, David Jacobsen Turner.

Fight for Europe – or the wreckers will destroy it

Open letter from Milan Kundera, Salman Rushdie, Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk, Bernard-Henri Lévy and Vassilis Alexakis (Athens), Svetlana Alexievich (Minsk), Anne Applebaum (Warsaw), Jens Christian Grøndahl (Copenhagen), David Grossman (Jerusalem), Ágnes Heller (Budapest), Ismaïl Kadaré (Tirana), György Konrád (Debrecen), António Lobo Antunes (Lisbon), Claudio Magris (Trieste), Ian McEwan (London), Adam Michnik (Warsaw), Herta Müller (Berlin), Ludmila Oulitskaïa (Moscow), Rob Riemen (Amsterdam), Fernando Savater (San Sebastián), Roberto Saviano (Naples), Eugenio Scalfari (Rome), Simon Schama (London), Peter Schneider (Berlin), Abdulah Sidran (Sarajevo), Leïla Slimani (Paris), Colm Tóibín (Dublin), Mario Vargas Llosa (Madrid), Adam Zagajewski (Cracow) – here.

fredag, januar 25, 2019

Godt nyt fra

Kritikerprisen og Brandesprisen 2018

Bestyrelsen for Litteraturkritikernes Lav, der er en sammenslutning af danske litteraturkritikere og -anmeldere, har nomineret tre kandidater til Kritikerprisen 2018:

Jonas Eika: Efter solen (Basilisk)
C.Y. Frostholm: Træmuseet (Politisk revy)
Madame Nielsen: The Monster (Gyldendal)
Modtageren af Kritikerprisen afgøres via afstemning blandt lavets medlemmer.

Inden afstemningen afholder vi en Kritikerprissalon i samarbejde med Møllegades Boghandel og Politikens Boghal. Her vil de tre nominerede værker blive præsenteret og diskuteret. Arrangementet er gratis, og alle er velkomne!

Tid: Onsdag d. 20. februar, 2019, kl. 17
Sted: Politikens Boghal, Rådhuspladsen 37, København

Samtidig kan vi meddele, at modtageren af Georg Brandes-prisen 2018 er:

Frits Andersen: Sydhavsøen. Nydelsens geografi (Aarhus Universitetsforlag)

Georg Brandespris-udvalget, der i år udgøres af Lone Nikolajsen, Elisabeth Friis og Bo Tao Michaëlis, begrunder deres valg således:

Årets Georg Brandes-pris går til Frits Andersens Sydhavsøen. Nydelsens geografi. Et inciterende lærd, og her må man gerne skrive lækkert, illustreret værk om Stillehavets ukendte øer, som for store dele af 1700-tallets europæiske civilisation med dens kolonistiske opdagelsesrejsende og kritiske oplysningsfilosoffer blev til et fjernt både jordisk, sorgløst og tropisk paradis uden den vestlige kulturs ritualer og religiøse konventioner. Med enorme rigdomme uden penge og nydelser uden skyld, økologisk i balance, moralsk åbenhjertelig og uberørt af rigidt bigotteri.
Andersen tager os på en tur ud til store forfattere, globetrottere, filosoffer og kunstneres eksotisk mytiske og romantisk forelskede opfattelser af disse øer med evigt solskin både i sorgløse sind og over smuk natur. Og en naturopfattelse, som mere afspejler europæeres egne mangler og dyder, end har rødder i de indfødtes virkelighed. Sydhavsøen er en bog, som formidler fascinerende viden og teori på forbilledlig vis. Men også på en sådan bevidsthedsudvidende måde, at salmesus, kokosmælk, aloha og hawaiiskjorter aldrig bliver det samme igen efter endt læsning.


Både Kritikerprisen og Georg Brandes-prisen er finansieret af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur. Priserne overrækkes i Litteraturbaren BRØG i Fiolstræde i København i slutningen af marts. Nærmere information følger om dette arrangement.

Med venlig hilsen
Kamilla Löfström
(oldermand for Litteraturkritikernes Lav)

Litteraturkritikernes Lav

onsdag, januar 23, 2019


49 procent er et vanvittigt tal. Det burde være en løgn, at Danmarks fineste uddannelsesinstitutioner går forrest i udviklingen af det proletariat af løstansatte, som breder sig over Europa. Det er til at forstå, at landbruget har 16 procent løst ansatte, fordi der er sæsonarbejde. Det er til at forstå, at hotel og restaurationsbranchen har 17 procent løse. Men 49 procent på universiteterne? Det er hverken forståeligt eller rimeligt.
- Jakob Elkjær i Magisterbladet.

Charles Bernstein awarded 2019 Bollingen Prize for Poetry

yeah!

tirsdag, januar 22, 2019

Dit Hjerte


[pressemeddelelse]

Torsdag d. 7. februar 2019 udkommer Morti Vizkis samlede dramatik på forlaget Arena  med titlen Dit hjerte. Samlet dramatik 1985-2004.

Værket er redigeret af Fine Gråbøl og Kamilla Löfström sammen med Arenas redaktør Morten Chemnitz og indeholder 24 dramaer plus forord og efterord. Bogens omslag og sats er af grafiker Line-Gry Hørup.


For at markere udgivelsen har vi inviteret teaterchef og skuespiller Morten Kirkskov til at fremføre en reading af udvalgte passager af Vizkis monolog Gray (2002) på Forfatterskolen. Kirkskov iscenesatte i sin tid selvsamme forestilling på Caféteatret med Lars Junggreen i hovedrollen. Gray er en gendigtning og en forvrængning af Oscar Wildes roman The Picture of Dorian Gray  (1890). Vi byder velkommen med et glas kl. 19, og Kirkskov vil læse stykket kl. 20. Bogen vil desuden kunne købes til en fordelagtig pris.

TID: 7. februar kl. 19
STED: Forfatterskolen, Peder Skrams Gade 2A, København

Alle er velkomne, og der er gratis entré

mandag, januar 21, 2019

The Forms of Love


Parked in the fields 
All night 
So many years ago, 
We saw 
A lake beside us 
When the moon rose. 
I remember 

Leaving that ancient car 
Together. I remember 
Standing in the white grass 
Beside it. We groped 
Our way together 
Downhill in the bright 
Incredible light 

Beginning to wonder 
Whether it could be lake 
Or fog 
We saw, our heads 
Ringing under the stars we walked 
To where it would have wet our feet 
Had it been water 
George Oppen

fredag, januar 18, 2019

Mesterklasse i Børnebøger

Lær at skrive børnebøger med Hanne Kvist, Kim Fupz Aakeson og Martin Glaz Serup
Mesterklassen er for dig, som gerne vil skrive eller er i gang med at forfatte din egen børnebog. Du får tips og redskaber til at komme videre i dit bogprojekt med inspiration fra mesteroplæg, tekstlæsningsseancer, hjemmeopgaver med individuel feedback og sparring med resten af holdet. Max 20 deltagere.

– få mere information her

torsdag, januar 17, 2019

A l’occasion de la publication de Discipline de Dawn Lundy Martin, traduit par Benoît Berthelier, Maël Guesdon et Marie de Quatrebarbes, dans la collection américaine des éditions joca seria,
 
vous invitent
 
à une lecture le jeudi 17 janvier à 19h
 
avec Dawn Lundy Martin, Maël Guesdon et Marie de Quatrebarbes

Lecture organisée en collaboration avec la Poetry Foundation et dans le cadre du symposium Poets & Critics organisé sur l’œuvre de Dawn Lundy Martin (www.poetscritics.org).

søndag, januar 13, 2019

Kritiker kommer til København

[pressemeddelelse]

19. januar, kl.15-19
på Meter
Henrik Rungesgade 25, København N.
– mere her

Vi byder velkommen til en eftermiddag med oplæsninger og forfattersamtale om vold i poesien og kunsten at oversætte – arrangeret af meter i samarbejde med det tværnordiske tidsskrift KRITIKER. De medvirkende forfattere har alle bidraget til seneste nummer af KRITIKER med oversat poesi og vil læse op af deres oversættelse. Digtene beskæftiger sig med vold på forskellige planer og til forskellige tider. I samtalen vil der ligeledes være fokus på poesiens muligheder og begrænsninger i forhold til vold som tema, samt sprogets muligheder og begrænsninger i forhold til oversættelse.

Medvirkende:

Helena Boberg er svensk digter og oversætter. Hun debuterede i 2011 med digtsamlingen Repuls og har blandt andet oversat Vingeslag af Shadi A. Bazeghi og Jeg, Unica af Kristine Refstrup.

Maja Lee langvad er forfatter og oversætter. Hun debuterede i 2006 med digtsamlingen Find Holger Danske og har senest udgivet Dage med galopperende hjertebanken i 2017.

Khashayar Naderehvandi er svensk forfatter og oversætter. Han debuterede som digter i 2011 og som roman forfatter i 2013. Han er for nærværende doktorand i kunstnerisk gestaltning vid Akademin Valand, Göteborg Universitet.

Athena Farrokhzad er svensk digter, oversætter og lærer på Biskops-Arnös forfatterskole. Hun debuterede i 2013 med digtsamlingen Vitsvit og skriver for nærværende dramatik.

Matilda Södergran er finsk-svensk digter og oversætter. Hun debuterede i 2008 og er uddannet fra Översättarutbildningen ved Lunds universitet og Litterär översättning på Akademin Valand. Södergran er aktuel med digtsamlingen Överlevorna og sin oversættelse af digteren Siv Cedering.

Liv Nimand Duvå er forfatter og oversætter. Hun debuterede i 2017 med romanen, Vi er vel helte, og har oversat værker af Claudia Rankine og Sonja Åkesson i 2018.

Shadi Angelina Bazeghi er digter og oversætter. Hun debuterede i 2015 med digtsamlingen Vingeslag. Hun har oversat Forugh Farrokhzad og hendes oversættelse af Audre Lordes poesi udkommer i maj 2019.

De medvirkende forfattere præsenterer deres oversættelser af hhv. Helena Boberg, Sindsvåld (SE), Natalie Diaz, When My Brother Was an Aztek (USA), Ahmad Shamloo, udvalgte digte (IR), Dorothy Porter,The Bee Hut (AUS), Louise Glück, Averno (USA) & Audre Lorde, udvalgte digte (USA).

Samtale om vold i poesien og oversættelse med Liv Nimand Duvå, Athena Farrokhzad & Khashayar Naderehvandi. Moderator: Shadi Angelina Bazeghi.

Der er mulighed for at købe øl & vin samt det seneste nummer af KRITIKER, ild valmue måne/Översättaren är närvarande. Husk kontanter.

Arrangementet er støttet af Statens Kunstfond, Nordisk Kulturfond & Nørrebro Lokaludvalg.

Fri entré.

torsdag, januar 10, 2019


i'm glad you came over the other night 

just to talk about art and life 
it's such a dream, all these feelings we feel 
but the music and we are real 



-so take it easy when you go 
in a new direction, on another road 
think of me when you lay your guitar down 
isten to the breeze and look around 



everybody knows music heals the soul 
so sing for me before you go 
and when you pass this way again 
i'll play music for you my friend 



-so take it easy when you go 
in a new direction, on another road 
think of me when you lay your guitar down 
isten to the breeze and look around 



-so take it easy when you go 
in a new direction, on another road 
think of me when you lay your guitar down 
isten to the breeze and look around 



the road is music for you and me 
a true musician seeks harmony 
although your many miles from here 
i'll play music for you to feel

Ed Askew here and here.

onsdag, januar 09, 2019

Hvordan ser fremtidens børnelitteratur ud?


Om fjorten dage får Danmark en ny professor i børnelitteratur - det er kun sket én gang tidligere i den danske litteratur- og universitetshistorie. Den kommende professor, Nina Christensen, tiltræder sin nye post med en forelæsning om børnelitteraturforskningen og fremtiden, hvor hun bl.a. vil tale om aktuelle tendenser i børnelitteraturen og om børnelitteratur som spændt ud mellem forestillingen om barndommen som den gyldne fortid, barnelæserens og de voksnes nutid og voksnes ønsker for børns fremtid. Spørgsmålet er, hvad der sker i interaktionen mellem børns bøger og andre medier og mellem national produktion og det stadigt mere internationale marked. Skønlitteratur på P1 går professorvejen med børnelitteraturen. 

Vært: Klaus Rothstein.

Lyt med
- her -


Poetry.net

here

tirsdag, januar 08, 2019

She is no gentle lamb in the cave of the werewolf: Women artists in Scandinavia, 1900-1960

International conference co-hosted by the Department of Art and Cultural Studies, University of Copenhagen and The national gallery of Denmark, funded by the Novo Nordisk Foundation.

Keynote speaker

Griselda Pollock, Professor, University of Leeds, UK.
– more here

mandag, januar 07, 2019

Three New Poems from Hans Lucht

here

Backstage


The nursing home collapses so slowly into the lake
you cannot understand
the alphabet of flowers, it has too many letters

The trees' shadow games, the system of paths, the loose gravel under the feet
Sometimes we see the dead between our fingers

Why don’t you get it? It never ends well
the heart cannot live by waste sorting alone, it wants more
The white knight is talking backwards

The dull, cool underside of the leaves, suddenly we’re backstage
I'm sliding helplessly to the edge

No hands are as wasteful as a woman’s who loves for the very first time
Well, maybe there was no love then
maybe it was just your hip’s sharp silhouette against the night lamp

There is a place we need to be before six o'clock and it's super important

søndag, januar 06, 2019

Stein's propagandistic potential

A note on Gertrude Stein's 'La langue française' and 'Patrie'

– by Solveig Dauggaard

tirsdag, januar 01, 2019

Erinnerung und Toleranz: Aleida und Jan Assmann

21.01.19 in Berlin, Literarisches Colloquium Berlin

hier

Studio LCB: Aleida und Jan Assmann
Gesprächspartner: Paul Nolte
Moderation: Katharina Teutsch

Die Friedenspreisträger des Jahres 2018 Jan und Aleida Assmann werden zu Gast sein im Studio LCB. Die Verbrechen der Nationalsozialisten, so formulierte Aleida Assmann es einmal, seien als „negativer Maßstab“ zu begreifen, an dem sich die politische Kultur der BRD messen lassen müsse. Und sie ließ sich daran messen: Institutionen der Erinnerungspflege wurden geschaffen, Museen, Archive und Gedenktage. Kulturen seien so etwas wie „Versicherungssysteme gegen das allgemeine und unaufhaltsame Vergessen“. Die aktuelle Entwicklung des politischen Diskurses scheint Zweifel daran aufkommen zu lassen, dass dies immer so bleiben könnte. Nichts im Werk der Anglistin und des Ägyptologen wirkte je abstrakt, obwohl es das sowohl in der Theoriebildung (Erinnerungskultur) als auch in der Spezialisierung (Monotheismus) durchaus war. Im Gespräch mit dem Berliner Historiker Paul Nolte und der Moderatorin Katharina Teutsch werden sich die Themen und Motive dieses beeindruckenden, zweistimmigen Lebenswerks entfalten. In Zusammenarbeit mit dem Deutschlandfunk. Sendetermin: 26. Januar 2019, 20.05 Uhr.

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK