mandag, april 01, 2013


Invitation til overrækkelse af
Georg Brandes-prisen 2012
og
Kritikerprisen 2012

Torsdag den 4. april 2013, kl. 16:00-18:00
Kulturstyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, København V

Litteraturkritikernes lav og Statens Kunstråds Litteraturudvalg indbyder til prisoverrækkelser med efterfølgende reception

Pia Juul modtager Kritikerprisen for novellesamlingen Af sted, til stede (Tiderne Skifter)

Pia Juul har som få - som måske kun hendes egne, store idoler, Herman Bang, Gustav Wied, Agnes Henningsen - sin egen tone i dansk litteratur, ironisk og henført, drilsk og direkte, vittig og melankolsk. Alt det, Pia Juul har fået os til at elske som det særligt Pia Juulske, findes i Af sted, til stede, der formelt spænder fra regelrette noveller til bittesmå aforismer og episoder: Gamle ord og salmer, en sær og skøn blanding af tøven og krystalklare øjeblikke. Det gådefulde ikke mindst. Mennesket hos Pia Juul er en noget komisk størrelse, excentrisk og med en uophørlig trang til beruselse. Glæde og grumhed vandrer hånd i hånd.  Lykken handler novellerne og episoderne ikke om (de handler faktisk meget om døden), men de kredser om en slags lykkefølelse.
Lars Bukdahl motiverer valget af Pia Juul.

Georg Brandes-Prisen for 2012 tildeles Sune de Souza Schmidt-Madsen for En lille bog om Blixen (Linhardt og Ringhof)


I udvalgets begrundelse hedder det bl.a.:
"Bogen er fremragende litteraturformidling, båret af et glødende engagement og en formidabel evne til at vise kvaliteterne og de afgørende dilemmaer i Karen Blixens liv og værk, og den indre sammenhæng mellem dem. Fremstillingen er veloplagt, energisk, klar, præcis og koncentreret, båret af kronologien i Blixens liv og forfatterskab, med blik for de nyeste Blixen-kilder. Med sine skarpe, øjenåbnende og originale læsninger af den store danske og internationale forfatters værk er bogen et fornemt eksempel på litteraturkritik, der på én gang har høj faglig klasse og bred og folkelig appel - både for kendere og nybegyndere."
Marie-Louise Kjølbye motiverer valget af Sune de Souza Schmidt-Madsen.

Begge priserne er på 60.000 kr. og finansieres af Statens Kunstråds Litteraturudvalg.

Ingen kommentarer: