mandag, juni 20, 2011

Tillykke til Standart = Årets kulturtidsskrift



Standart sætter desuden Den litterære offentlighed til debat ved et arrangement i Møstings Hus på Frederiksberg. Det sker den 25. juni, klokken 19.30. Anna Libak, Lars Bukdahl, Tue Andersen Nexø og Mathias Kokholm kommer blandt andre. Se mere her.

Og her finder man en intro til det spritnye nummer - se leder og indholdsfortegnelse.

Stort tillykke!

Skrivekompetencer

Slavenka Drakulic i Vagant

onsdag, juni 15, 2011

Må jeg ikke igen foreslå at man læser lederen i Vagant 2/2011, der netop er udkommet. Om elite og masse og om kritikken af kulturel elitisme som en retorisk magtstrategi, hvor det, som redaktørerne skriver, tilsyneladende er blevet vigtigere at kritisere den symbolske magt end den materielle. Her citeres fra det amerikanske tidsskrift n+1:
At elitisme, slik det opptrer i amerikanske culture wars, er et hyklersk begrep, synes åpenbart nok: «Ingen ville komme til å kalle en storkjeftet firestjerners general for elitist, selv om han kommanderer en hær; ikke mer enn man ville bruke ordet om en eiendomshai som leier Rod Stewart til å hylle seg på 60-årsdagen. Kultur, og ikke makt, bestemmer hvem som oppnår epiteten.»
Lederen er signeret Bernhard Ellefsen, Audun Lindholm og Sigurd Tenningen, og må siges at være en lige så relevant analyse i Danmark som den åbenbart er det i Norge.

Blue Brabrand

Nordisk Forum for Boghistorie

lørdag, juni 11, 2011

NOEN GANGER MÅTTE DE BARE snu i døra.
Det var ingenting å gjøre.
Eller de fikk ikke lov til å gjøre noe
av morderne, som ba dem komme tilbake siden
og ta med noe godt.

Da de kom tilbake, slapp de inn til ofrene
og ga dem litt mat og medisiner
sånn at de kunne holde ut litt lenger,
pines litt mer. Vi snakker sjelden
høyt om det, men FNs Høykommisariat
for flyktninger vokste seg
store og mektige på denne måten.

- Øiving Berg fra Blindedikt (2010)

fredag, juni 10, 2011

Tidsskrifters betydning for poesien

Arrangementer i Stein Selskabet 2011

Sæt kryds allerede nu – alle er velkomne – det er gratis for medlemmer – andre betaler etellerandet ved døren – man kan altid melde sig ind.

Mandag den 15/8. – gæst Adam Zdrodowski (Polen) – (op)læsning af og diskussion THE MAKING OF AMERICANS – s.1-30

Onsdag den 7/9. – gæst Tania Ørum om Wars I have Seen + Laura Luise Schultz om den tyske komponist og teaterinstruktør Heiner Goebbels’ arbejde med Gertrude Stein + (op)læsning og diskussion af THE MAKING OF AMERICANS – s.30-60

Onsdag den 5/10 - Lisa Bregneager Larsen om Stein-forestillingen ACT II DO over Counting her Dresses + (op)læsning af og diskussion THE MAKING OF AMERICANS – s.60-90

Onsdag den 2/11 – Emilie Bendix om Stein-forestillingen FaustUS over Doctor Faustus Lights The Lights + (op)læsning af og diskussion THE MAKING OF AMERICANS – s.90-120

December holder vi juleferie.

MØDERNE FINDER STED I POESIENS HUS, Gothersgade 89, 1123 København K. Kl. 19.30 -22

KRIGEN KOM og de gode hjelperne kom.
De gode hjelperne kom sammen med morderne.
De gode hjelperne tok moderne i hånda og spurte om lov til å samle sammen ofrene
innimellom. De gode hjelperne kjøpte seg lov
hos morderne. Morderne lo av dem.
Moderne ler seg forderva lenge etter at krigen er slutt.
Men ingenting er over når morderne ler
og de gode hjelperne forlater ikke slagmarken.
For dem er ikke jobben gjort.
De hjelper mange mennesker.
De gjør mordernes jobb
fra den andre siden.

- Øiving Berg fra Blindedikt (2010)

onsdag, juni 01, 2011

Morgenrøde #4 / 2011

Der er netop udkommer et nyt nummer af Morgenrøde, og selvom jeg ikke har fået læst det hele endnu ser det godt ud synes det. Det er en slags dobbelt temanummer: Åke Hodell & Maurice Blanchot, plus, naturligvis, det løse. Selv bidrager jeg med artiklen Bortnærværelsen af Latkes der med en masse prikker beskæftiger sig med to traditioner i den postproduktive vidnebyrdslitteratur... Åke Hodell og Charles Reznikoff... Esther Dischereit og Vanessa Place... Det dokumentariske overfor det pseudodokumentariske... Den relationelle poesi... Og så videre. Derudover bidrager Rasmus Halling Nielsen med breve, Glenn Christian med Her skal jeg dø (Uddrag), Maurice Blanchot med Dagens Vanvid, Jacob Lund med Værens Tinnitus og litterær kommunisme, Pia Juul med Åke Hodell, hvad er dette? Et klaver?, Åke Hodell med Rejsen til Rom og Julie Sten-Knudsen med Barndom. Det er Mikkel Thykier der har forestået oversættelserne af Blanchot og Hodell. Nummeret kan kvit og fri lastes ned her; god fornøjelse!

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK