tirsdag, september 01, 2009

Hur skulle det kännas om du vaknade imorgon och hade 50 spänn mindre i plånboken?
Inte så hemskt va, hjälp Anna Odell betala sina böter:

"Personal på Konstfack har (privat) startat ett bankkonto för insamling till Anna Odells böter. Uppgifterna kan spridas till alla som vill stödja Anna. Eventuellt överskott går till Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (http://www.rsmh.se). Pengarna överlämnas till Anna Odell tillsammans med ett komplett kontoutdrag och Magnus Bärtås (professor på institutionen för konst) och Anna ser tillsammans till att överskottet sätts in på RSMH's konto.

Kontoupplysningar:
Bank: Nordea
Kontonummer: 3216-2164434
Mottagarnamn: Magnus Bärtås"

11 kommentarer:

Erik sagde ...

Man er da for alvor til grin, hvis man betaler så meget som en øre til denne Odell. Hun ligger som hun selv har redt.

Martin Glaz Serup sagde ...

Det er vel heller ikke Odell man betaler til som sådan, hva'?! Mon ikke det nærmere er en manifestation af sympati overfor værket som et relevant kunstværk eller måske endda ikke engang det, men: som en relevant og tilladt måde at bedrive kunst på? Det synes du ikke at det er, kan jeg ligesom fornemme... ?

Erik sagde ...

Odell er vel nærmest at betragte som en slags gøgler, der ser det offentlige rum, som sin manege. De måbende forbipasserende er blot at betragte som brikker i hendes spil.

Kunst-teoretikere/agitatorer som Mikkel Bolt hilser sikkert aktioner som Odells velkomne. Bolt mener at kunstnere bør overtræde loven, hvis værket kræver det. Men kunstnerne må i så fald så sandelig stå til ansvar for deres handlinger som alle andre.

Det du fornemmer, Martin, er at jeg stiller mig skeptisk overfor Odells motiver for at kalde sit projekt kunst. Men det gør mig ikke til talsmand for at forbyde specifikke kunstneriske udtryksformer.

Susanne Christensen sagde ...

Gøgler? Og den afdøde Nielsen var også en gøgler da han spadserede rundt i København uden navn? Odells performance er et remake af en situation kunstneren selv var i for ti år siden, jeg tror ikke akkurat det var sjovt for hende at vende tilbage til en så desperat situation, og den debat som har været i kølvandet af Odells performance har faktisk været delvist konstruktiv. Vi klager konstant over at kunsten bare taler til sig selv og intet forandrer, men at man via kunsten kan tage op forholdene på psykiatriske skadestuer og at disse følgeligt kommer i mediernes søgelys, bl.a. via ikke så lidt autoritære og selvafslørende udtalelser fra læger og personale, det er vel udtryk for en kunst som faktisk har en virkningsgrad i samfundet (som er anderledes end hærværk, men ikke mindre kraftfuld, selvom destruktionen i højere grad er vendt mod kunstneren selv). Amalie Skram skrev romaner om forholdene på de psykiatriske afdelinger i København og Roskilde, jeg kan ikke se at Odells performance står tilbage for Skram på nogen måde, i sin kraftfuldhed, som er formuleret i en form som de moderne medier kan fatte. Nu bliver der dokumentarfilm af Odells performance, et dokument som jeg tror kan blive ikke så lidt interessant. Hvad du mener med motiver, Erik, ved jeg ikke, men hvis det drejer sig om en eller anden form for narcissisme (eller hvad, alle folks yndlingsord for tiden, "selvpromovering"), så får vi jo se; narcissistisk selvpromovering eller kritik, what will it be.

Erik sagde ...

@Susanne:

Bestemt ja, C.B. Nielsens stunt dengang trak også store veksler på gøgler-mime- og deadpan traditionen. Det er helt rigtigt at sammenligne Nielsens "afsløring" af det danske system med Odells selvmordsfake.

Men måden Odell fører politi og sygehus bag lyset på, er langt mere agressiv og vidner om et forsøg på at hævne sig på et system, hun ikke føler vil hende noget godt.

Erik sagde ...

Men Odell er ikke kun gøgler, hun er også feminist. Hvilket kom frem, da hun spillede kønsdiskriminerings-kortet i sit forsvar af sig selv:
"Hade jag varit journalist hade jag knappast suttit här idag, och den risken hade varit ännu mindre om jag varit man och journalist."
Hun påstår implicit, at der i det svenske retssystem forskelsbehandles på selvmords-simulanter mht. deres køn. Hmm..

Erik sagde ...

Angående det tricky spørgsmål:
Men er det kunst?
"Det bliver først kunst, hvis Anna Odell designer og udgiver 50 nummerede dummebøde-sedler, af en nominel værdi af 50 svenske kroner, og officielt beder om at betale med dem. Hvilket naturligvis nægtes, hvorefter andre sikkert gerne vil “veksle” til hendes nye sedler."
Citat: Heinrich R.Jørgensen

Erik sagde ...

Så man kan sige at personalet på Konstfack via deres indsamlings-initiativ på en måde tilfører Odells værk det der (næsten) gør det til kunst ifølge den Heinrich R.Jørgensenske gesamtkunstwerk-æstetik.

Erik sagde ...

Jeg tog fejl. Man er ikke til grin, hvis man giver en 50'er til Anna Odell. Det går til en god sag.
Bæltefiksering af selvmordstruede dybt ulykkelige mennesker kan ikke accepteres.

Anna Odell er ikke en gøgler. Hun er derimod en stærk og modig kvinde, som har formået, at transcendere sin smerte gennem sin kunst. Hendes motiver er ærligt velmente.

NB: Tak til Susanne, for at nævne Amalie Skram. Jeg har fundet Professor Hieronimus og På Sct. Jørgen frem fra arkiverne. De skal læses i weekenden.

Susanne Christensen sagde ...

Jøss, lidt af en vending dér, Erik. Gratulerer. Ikke begynd at gå i kirke også nu, det holder at læse Amalie Skram.

Erik sagde ...

"Og hendes klage havde vært som et skvulp på oceanet, sammenlignet med den lidelse, hun allerede havde gjennemgåt."
(fra Prof.Hieronymos)

Jeg sad rent faktisk dér i kirken igår søndag (Susanne:-) og forestillede mig den kedelige abstrakt-ekspressionistiske altertavle fra 60erne udskiftet med "UNKNOWN, WOMAN 2009-349701" som et videotriptykon med Odell martret til "korset".

Den går desværre bare ikke lige i den protestantiske kirke, hvis fortolkning af Kristus' korsfæstelse går ud på at Jesus jo netop lod sig martre for alle menneskets synder. Og for at hvert enkelt menneske skulle erkende sin jordbundne fejlbarlighed og ikke ophøje sig selv eller andre til helgenstatus.

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK