onsdag, august 27, 2008

Lømmelgårds Poesirobot

Terroristiske fornavne...

Bedste grund til at optegnelserne hedder Det yderste Europa er at de er nedfældet over flasker fra henholdsvis Systembolaget ved Gøteborg, Monopolet i Stavanger og en cafe i Bretagne… Det er ikke kunst, det er en demonstration af spritskader. Og glimtvis af hvor godt et hoved Saarikoski havde at beskadige. Året efter døde han, 45 år gammel.
- Thomas Bredsdorff i sin anmeldelse i Politiken den 8. februar 1992 af Pentti Saarikoskis Det yderste Europa da den udkom første gang på dansk. Citatet er fundet af Mai Misfeldt og stammer fra hendes dobbeltanmeldelse af Det yderste Europa og Brev til min hustru i det kommende jubilæumsnummer af Litlive.

mandag, august 25, 2008

(Nogle ville måske kalde det feje tricks, ihvertfald har jeg tiltrukket gæster her til bloggen, der googlede smarte gummistøvler...)
Og Tue Andersen Nexø, i live og sparkende, skriver om minimal præcision (og her skrives der videre om Niels Franks Små Guder).
Og et varmt tillykke til Lars Skinnebach der i torsdags velfortjent modtog Michael Strunge-prisen!

tirsdag, august 19, 2008

Helle Helle blogger sine drømme

Da jeg vågner og går ned i køkkenet kl. 7:35, sidder Pia Juul ved mit bord i en mørkeblå cottoncoat. Hun har fået en kop kaffe af min mand. Hun ser op på mig og siger: Jeg er kommet for at tale om romaner. Hvordan kommer man videre med sådan en størrelse? Jeg svarer: Du aner ikke, hvilken lykke det er, at du sidder her i mit køkken. Mit svar lyder en smule konstrueret, men det gør hendes spørgsmål også.

He who burns the mountainside will go to prison!

lørdag, august 16, 2008

Manifest!

(via Mariann)
Det, der ikke er så heldigt, er, hvis udviklingen fortsætter med at bevæge sig i retning af det amerikanske bogmarked. Her fylder markedstænkningen så meget, at forlagene næsten udelukkende består af en salgs- og markedsføringsafdeling. Den litterære bearbejdning tager private agenter sig af. Men når bogbranchen tømmes for det litterære, så får man designet litteratur, mener Morten Hesseldahl.

– Hvis litteraturen næsten udelukkende styres af læsernes efterspørgsel, så viser erfaringerne, at litteraturen bliver forudsigelig og ufarlig. Det, der rykker os som mennesker, er det overraskende, vi ikke var klar over, vi gerne ville læse. Den altoverskyggende risiko er, at for få forlag tør tage den risiko i fremtiden, siger han.
- Fra artiklen Troløse forfattere udfordrer forlagsbranchen i dagens udgave af Kristeligt Dagblad.

lørdag, august 09, 2008

fredag, august 08, 2008

En gal arkivar

Apropos Hvedekorn; jeg får først nu læst Susanne Christensens fine interview med den på det tidspunkt nytiltrådte redaktør Lars Bukdahl. Det et er fint interview synes jeg, selvom jeg føler mig kaldet til at korrigerer når jeg læser at Lars Skinnebach ikke er den udprægede øboer - det bliver han da snart, skal man tro Weekendavisen.
Hvis du ikke skal noget i næste weekend, så tag da for søren til Helsinki; der vil være en masse gode mennesker!
Februar
Mine øjne er der og ser hvordan kraftig slagregn
i en kold søs vand. Vand i de ringe som ikke er vand,
kontrollen over mine ufrivillige udfald er væk.
Jeg følte stor lettelse da jeg,
da jeg afsikrede mine skridt og så regnen blande sig
i søen. Denne flydevægt af indsigt, som en sommerdag i regn
faldt i hak med min dybe forundring, regnens fald,
søens svar i spring, der omslutter hinanden.
Over mig hører jeg flyene,
fuglene og dette regnvejr i en dum dum krig.
- Peter-Clement Woetmann i en årstidssuite i Hvedekorn 4/2007.

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK