torsdag, november 22, 2007

Rødt, tamt, forudsigeligt


"Yngre forfattere markerer sig kun sjældent i den offentlige debat, og når de gør, lyder det som et ekko af forældregenerationens dogmer. Sådan lyder det fra flere litteraturkritikere, der efterlyser mindre venstreorienteret forudsigelighed i det unge forfattermiljø - og gerne flere borgerlige stemmerYngre forfattere markerer sig kun sjældent i den offentlige debat, og når de gør, lyder det som et ekko af forældregenerationens dogmer. Sådan lyder det fra flere litteraturkritikere, der efterlyser mindre venstreorienteret forudsigelighed i det unge forfattermiljø - og gerne flere borgerlige stemmer"

14 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det er jo skægt (og/eller dybt tragisk) at de mennesker, der kommenterer artiklen på Informations hjemmeside, er betydeligt mere reflekterede (og underholdende og kritiske) end de såkaldte borgerlige meningsdannere...der burde anstrenge sig lidt (meget) mere. Hvorfor er der ikke nogen, der kvalificerer den her kritik fra borgerlig side? (så kan de jo altid få et kvalificeret modsvar)

Sigurd Buch Kristensen sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Susanne Christensen sagde ...

Enig med Thomas, kommentarene er jævla meget mere interessante end artikelen. Sjovt er det også at vi har den her vise igen: "Hele denne idé med at spænde litteraturen for et bestemt politisk projekt, det være sig feminisme, kommunisme, liberalisme mm. er ikke særligt frugtbart og konstruktivt for litteraturen selv, dvs. det kunstneriske værk." Ja, ja, Borum, nykritik, whatever, men hov - er det iøvrigt ikke kun mænd der kommenterer på denne side? Bortset fra tvivlstilfælde som anonymiserede "Hansen" og så videre, jeg ved ikke, det springer lidt i øjnene, i hvert fald i mine.

Anonym sagde ...

Tilføjelse til den første kommentar:

Ét sted de borgerlige meningsdannere kunne have fokuseret på er... den unge litteraturs udadvendte politiske manifestationer, tilmed af kollektiv art inden for de seneste 3-4 år:

Den ene var en kamp for bibliotekspenge etc., en fair kulturpolitisk kamp (for egen indtægt, fint nok).

Den anden var den diskutable, men besynderligt nok ikke særlig diskuterede, maratonsoplæsning til støtte for Ungdomshuset. En støtte, der måske nok bekræftede en soft porn venstredrejet tendens i den unge litteratur, men sguda ikke viste en særlig kritisk holdning an sich, eftersom at støtteoplæsningen ikke kommenterede den voldelige og antidemokratiske diskurs, der på dette tidspunkt udgik fra Ungdomshuset, kun Faderhuset som tvivlsomme købere heraf. (Eslund forsøgte at diskutere emnet, men var der nogle, der gad diskutere det? Ikke mange) En støtte, der så blev trukket tilbage, da retorikken hastigt efter virkeliggjordes i gaderne, som man havde set så ofte før. Om det bare var forfatternes naivitet (nyttige idioter) eller den samme blancocheck overfor venstrefløjsvold (men ikke højrefløjs- ditto), der til stadighed bliver udstedt af Enhedslisten og konsorter, kan så diskuteres. Der er mange gode grunde til at have et ungdomshus i København. At etablere en rede for en antidemokratisk og voldelig gruppering er i min optik ikke en af dem. Hvad mener forfatterne? De mener ikke noget, de stiller bare op...og spejler dermed den manglende selvkritik man finder inden for de mere demokratisk sindede dele af venstrefløjen. Men jeg ved at jeg er uenig med langt størstedelen af den danske forfatterstand heri. På den måde har fjolserne i Information jo ret i konsensusdannelsen.

Om løsningen, som Wivel etc. angiver, er neo-konservative forfattere er dog yderst tvivlsomt. Men lad dem dog tage orlov fra reklamebureauerne og skrive løs. Løsningen er snarere en lille fest på midten: Der er plads nok inde på midten efterhånden i vores lille, mere og mere polariserede land.

Anonym sagde ...

Og i forhold til Susannes køns-optælling: Ægte neo-konservative kvinder, gift med ægte neokonservative mænd, står da i køkkenet og forbereder middagsmaden, de sidder sguda ikke og blogger og da slet ikke på Informations hjemmeside ;)

Martin Glaz Serup sagde ...

Psssst --- der kommer vist noget på Danmarks Radios P2 i dag ved 15.40-tiden...

Martin Glaz Serup sagde ...

Og på mandag sker der vist også etellerandet i æteren...

pew sagde ...

@ Thk

hehe, jeg er sikkert een af de her venstrefløjs naivister, men helt ærlig så synes jeg kampen om bibliotekspenge er latterlig. Især med din tilføjelse "(for egen indtægt, fint nok).". Det er lige præcis dér jeg er uenig med dig, og lige præcis derfor jeg mener at en Kamp (og ja kamp), er fair nok for et sted der er drevet ikke-kommercielt, og som faktisk var et af de rareste steder jeg har været ude og høre musik i min korte levetid. Det var et helt unikt sted i København.


Selvfølgelig er der ingen som mener at en rede for antidemokratisk virksomhed og vold er noget man kan bifalde. Spørgsmålet er i hvor høj grad det var tilfældet?

at jeg kender op til flere som var ude og udnytte balladen på nørrebro til at lave bål og deltage i uroen, og som aldrig havde været i ungdomshuset, er vel meget sigende for de dage...

Man burde i stedet spørge sig selv om hvilket samfund man har skabt, når så lidt skal til før det koger over. Hvordan kan det være at der er så mange spændinger der ligger og venter.

At du lægger de forfattere holdninger i munden som de højst sandsynligt ikke har med din snak om en rede for en antidemokratisk og voldelig gruppering er i mine øjne underlødigt.

Jeg håber det giver mening.

Anonym sagde ...

@pc

hallo pc! (igen! du var en af de få, der gad diskutere sidste gang).

jeg er helt enig i at man skal "spørge sig selv om hvilket samfund man har skabt, når så lidt skal til før det koger over." Helt sikkert. Jeg synes at alle parter har fejlet i den her sag. Måske sker noget bedre fremover? Jeg ved det ikke. Man kan håbe. Fristeder ER der brug for. Andre måder at tænke på, leve på.

Jeg mener egentlig heller ikke (selvom det sikkert kunne se sådan ud) at nogle danske forfattere går ind for anti-demokrati og vold, men
mere at man burde forholde sig mere kritisk ift. hvad man stiller op til. For ikke at være nyttige idioter. Problemet med ungdomshuset var jo at ingen stillede krav, det skal fonden jo gøre nu, så der bliver tålelige forhold til de nye naboer.Men nu var det jo ikke ungdomshuset, som jeg egentlig ville sige noget om, men mere om et politisk engagement hos forfatterne generelt, der var tale om – og så kom jeg til at tænke på de to sager, der havde været.

nå, jeg er ude af den her diskussion.
Fred over Nørrebro.

Anonym sagde ...

Angående THK's kommentar vedr. Ungeren-støtten (selv om han er ude); Jeg havde ikke lyst og energi til at diskutere fordi hverken THK eller Eslund var aktører, som kunne træffe beslutning angående Ungdomshuset. Et mærkeligt krav at stille, at folk skal komme hen til én og snakke bare fordi man mener noget?

Støtteerklæringen og oplæsningen var ikke en teoretisk ting, som skulle vendes i lit.vids kantine for mig, men et forsøg på at få indflydelse ... tja bum

Martin Glaz Serup sagde ...

Jeg skal deltage i radiostafetten der er blevet lavet i forbindelse med denne diskussion kl.12:26 på P2 i dag.

Stefan K sagde ...

Jeg er enig med Thomas i, at kritikken er malplaceret og ukvalificeret. Et af problemerne er, at politisk litteratur har ændret sig, tror jeg. Den er ikke politisk som i de "gode gamle dage", alle de utilfredse og (halv)gamle kritikere efterlyser. De kan måske ikke se skoven for bare træer. Måske leder de efter det forkerte, når de ser efter bøger med holdninger og politisk indhold. For mig at se er det politisk overhovedet at skrive litteratur, når nu litteraturen mere eller mindre er erklæret død. Derfor: Skriv videre. Jeg ved det lyder en smule naivt, men litteraturens fjende, hvis den har en, er jo ikke Anders Fogh, Pia K, Kulturradikalisme, Neokonservatisme eller hvad har vi - det er snarere det som fx Klaus Wivel udsætter litteraturen for i sit bogtillæg, uge efter uge. Her ligger det politiske projekt for litteraturen. Men den skal ikke forsvare, at den er til, snarere blive ved med at kværne løs, alle de umulige steder, den alligevel finder sted. Lige nu overlever den jo fint, men i en slags karantæne på nettet, via blogs, tidsskrifter osv., en understrøm som nok skal skylle parnasset ud, men bevares: De skal nok få deres redningsveste, efterløn og friværdi at slubre i.

Martin Glaz Serup sagde ...

Radiostafetten fortsætter i morgen på P2 - jeg ved ikke hvad tid, men det er vist Lars Frost der får to minutter stillet til rådighed; i dag talte jeg bl.a. om nogle af de samfundsrelevante spørgsmål jeg mente et af mine digte rejste - og så læste jeg digtet.

Martin Glaz Serup sagde ...

Psst, Jeppe Brixvold i dagens stafet om emnet på Danmarks Radios P2 PLUS - omkring klokken 15:45.

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK