mandag, november 13, 2006

Mere om (litteratur)kritikkens situation...

"(...) Vi er ikke, som Nexø indikerer i den sidste tråd, i gang med at indføre gratis arbejde på avisredaktionerne. Vi er i gang med at udvikle en række unge mennesker til at blive fuldgode anmeldere. (...)"


- Kulturredaktør Peter Hagmund i et svar på en længere kommentar af Tue Andersen Nexø.

En sidediskussion, en diskussion på siden, ser ud til at være under opsejling - den handler om ”lyrikkens lavstatus for tiden” – ordene er Stefan Kjerkegaards, se kommentarfeltet her. Ifølge Peter Hagmund er der noget om det - ihverfald blandt Fyens Stiftstidendes læsere; de gider ikke lyrik. En vis Kjeldsen er helt enig med Hagmund, førstnævnte synes endda at vide hvorfor lyrikken er yt:

”(…) Jeg ved godt, jeg risikerer at blive kaldt ny-rindalist, men jeg mener simpelthen man skulle bede digterne om at tage sig sammen og få et almindeligt arbejde, når nu de ikke kan skrive om andet end smerte. Jeg kan ikke holde ud at se folk lide, og når folk skriver om hvor skidt de har det, så får jeg lyst til at hjælpe dem. Sådan har alle andre det osse. (…)”


Ja ja; vil man lytte til - skal vi kalde det en mere kvalificeret tilgang til kritikkens siutation - skal man sætte et kryds i sin kalender den 1. december i år. Klokken 17. Her har Kritikerlavet inviteret Mikael Nydahl - redaktør på det nye nordiske tidsskrift Kritiker - til at komme og fortælle om tidsskriftet, om litteraturkritikkens situation i Sverige og meget mere... Det er gratis, og kommer til at foregå hos Dagbladet Information, i København, hvor vi har lånt lokaler. Vel mødt. Og så videre.

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

MARTIN G. S.: "En vis Kjeldsen er helt enig med Hagmund, førstnævnte synes endda at vide hvorfor lyrikken er yt (citat)...
Ja ja; vil man lytte til - skal vi kalde det en mere kvalificeret tilgang til kritikkens siutation..."

- selv uden viden om hvem kjeldsen er, må det opfattes som direkte nedladende, på ovenst. måde at disavouere andres evne til at deltage kvalificeret i en diskussion. også selvom man påtager sig rollen som rindalist, modernist, nazist eller landsbyfjols.

tværtimod viser dette (og andre) besserwissen udfald, hvor beklumret hovedstadsprovinsiel det danske litteraturklima fremstår.

for os der kender kjeldsen og hans evner, er det dobbelt komisk at se sådan en humorforladt kommentar.

tag dette som en personlig kommentar og forsvar i et sidespor til hoveddiskussionen. pax jjjh

Anonym sagde ...

M. G. S.: "den handler om ”lyrikkens lavstatus for tiden”(...)

ja netop - ikke dagbladskritikken! og det er ellers digtningens lavstatus der er det interessante, alt det andet er bare følgevirkninger af denne...

lars-emil sagde ...

Bare en sidebemærkning: Martin, må jeg komplimentere dig for at have skabt en blog, hvor det er lykkedes at skabe litteraturdebat på dansk netgrund?

Respekt herfra: Hold niveauet oppe! I fortsættelse: Dette er tidsskrifternes afløser, når det kommer til at være forum for den levende debat.

I en anden forlængelse: Når Kjeldsen skriver: "Sidder og har det skidt, føler smerte, skriver om det og udgiver det, så folk kan sidde og læse om smerte. Hvad skal det til (for)?", så minder det mig om, når Christian Have i 'Synlighed er eksistens' skriver, at problemet med kunstnerne er, at deres primære formål med at lave er kunst er selvrealisering. En langfinger for mangel på virkelighed til det. Så videre.

Det andet spor: Jeg tror ikke, det er rigtigt at tale om lyrikkens lavstatus. Hvis der er noget der er status i dag, så er kulturel kapital, og der er lyrikken glimrende leverandør: Man kan bare se på mængden af frustration, de ikke-accepterede kan stille op med. Og på mængden af direktører, der i portrætinterviews i Børsen bekender, at deres store passion er digte og klassisk musik. Problemet er nok nærmere at folk ikke læser: Og det er desværre næppe så enkel en problemstilling, at man kan pege på anmelderne eller digterne som syndere i det forhold: Fred være med Fyens Stiftstidende, det er ikke deres skyld, som det ikke er pressens skyld, at sidste valg gik som det gik. Er spørgsmålet ikke nærmere om lyrikken har en naturlig central placering i kulturlivet, om den har mere ret til omtale i pressen end danseteater? At frontløberlitteratur ikke er demokratisk?

Anonym sagde ...

Til 'le'...af hjertet tak for at du tilsyneladende accepterer og forstår de 'ikke-accepterede'.

- Kør LIX på lortet, fru Svendsen og skyd efter benene!

:-)

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK