onsdag, oktober 29, 2014

Tillykke med Nordisk Råds børnelitteraturpris!

Håkon Øvreås og Øyvind Torseters børneroman »Brune« har netop fået årets pris i Stockholm. Just saying.
Tania Ørum  But it seems to me that there is already a very widespread ideology of impotence. In the 1960s and 1970s people believed they could improve things and acted together to try to change the world. Today nobody seems to believe they can do anything to change the disastrous developments we are witnessing politically, economically, ecologically etc. Is this apathy and passive resignation really a viable political strategy?

Vanessa Place Not at all. Luckily, this is not the job of poetry.
Tania Ørum and Vanessa Place in this good dialogue @ Jacket2.

I Stockholm i aften...

- - - udløses spændingen!

tirsdag, oktober 28, 2014

Det Danske Akademi uddeler priser

Tillykke til Harald Voetmann, Asta Olivia Nordenhof, Lone Hørslev, Knud Sørensen, Ellen Wullf - typiske nok er Akademiets egen hjemmeside ikke opdateret, ovenstående er de jeg har hørt har fået priser.

torsdag, oktober 23, 2014

Forskræp: MORTENS BOG 3 på trapperne...

-->
24. juli 2014


Kære Morten
Det er højsommer
jeg sidder på kontoret,
min forbandede afhandling,
til oktober fylder du 50,
til oktober er du i Paris,
Mortens bog 3
er en dagbog
i Gaza nærmer
dødstallet sig 700
mere end 160 børn
læste jeg i morges
i avisen, jeg kan
ikke arbejde, der er
Gaza, der er solen,
der er et eller andet
indre, forpulede afhandling,
jeg vil skrive digte og
lystlæse og være på
stranden. Her er 50
blade, 50 dagbogsblade, til din
50 års fødselsdag. Som du kan
se har jeg også problemer med
blækket. Jeg er 36 år gammel.
Nu.
Jeg
håber
du
bliver glad
for gaven
jeg
håber / du / får / en dejlig dag!

Mange kærlige hilsner fra din ven; Martin

*
I 2006 udkom Mortens bog, i 2011 udkom Mortens bog 2 og om kort tid udkommer - med den fantasifulde titel: Mortens bog 3 - en chapbook i ét fysisk eksemplar og et uendeligt antal digitale, fra Martin Glaz Serup til Morten Søndergaard, på Kornkammer Small Press.

lørdag, oktober 11, 2014

Charles, the fortune-teller

It seems certain, however, that the net will be a crucial site for the distribution of works of poetry, especially out-of-print works, as well as for information on obtaining books and magazines, and, I suspect, for long-term local, national and international exchanges of ideas and work in progress.
- Charles Bernstein in his 1993-essay Provisional Institutions: Alternative Presses 
and Poetic Innovation 

fredag, oktober 10, 2014

Litteraturvidenskaben i dag

...lige nu sidder jeg til dette dagsseminar, i anledning af Isak Winkel Holms og Frederik Tygstrups tiltrædelser som professorer i litteratur på Institut for Kunst- og Kulturvidenskaber på Københavns Universitet. Seminarets overskrift er Litteraturvidenskaben i dag. Vi er halvvejs i programmet, jeg synes det der virkelig spændende og vellykket. Har bare lyst til at storme ud herfra og hjem og læse den litteratur og teori der tales om. Så er det jo vellykket. Jeg synes ikke mindst at Tue Andersen Nexø lader til at have et interessant projekt. Blandt andet siger han, eller sagde han, lige før, hvis jeg husker det rigtigt, noget i retning af --- i diskussionen og fremførelsen af dette med at litteraturen blandt andet gør os i stand til at forestille os og forstå at verden kan være anderledes; Nexø siger at litteraturen (også) kan være anderledes. Når vi taler om det litterært specifikke, for eksempel, er det noget forskelligt vi taler om til forskellige tider; specificiteten er specifikt forskellig til forskellige tider forskellige steder. Jeg glæder mig fortsat til at læse denne bog. Lilian Munk Rösing taler blandt andet om kunstnerisk sandhed i debatten lige nu; Nexø og Holm opponerer (hårdt og blødt). Nu taler de om hvordan Bolaño gør volden konkret i sit arbejde. Nu taler Anne Fastrup og Holm om litteratur, magt og afmagt, med afsæt i Holms oplæg om bl.a. katastrofeteori og Kafka - Holm siger om Kafka at han bruger dilletanteriet som et prisme man kan se verden igennem på en kritisk måde... ...her fortsættes...

Digt om guacamole til Karen Hækkerup

- - - her - - -

onsdag, oktober 08, 2014

Litteratursymposiet i Odda 2014

- - - begynder i dag - - -

Men er det til børn?!?

Katarina Sofie Meldgaard Skovsende har skrevet en spændende artikel i Aktuel Forskning om henvendelsen i nyere, danske billedbøger - blandt andet om hvordan man finder ud af om de overhovedet er til børn... Anbefales! Den kan læses her.

mandag, oktober 06, 2014

Salon 55 findes!

Jeg minder lige om eksistensen af det glimrende tidsskrift SALON 55, som man kan tilgå her.

torsdag, oktober 02, 2014

Samfundet har hårdt brug for de æstetiske fag

- - - læs dagen kronik i Politiken af Mette Sandbye og Maja Horst her - - -

(...) Forsknings- og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen gentager i disse dage gang på gang sætninger som ’at vise ansvar’ og ’jeg kan ikke være andet bekendt’.

Og meningsdannere, politikere, chefredaktører, almindelige borgere, ja, sågar vores egne studerende sluger det råt.

Det er fornuftigt, mener mange, at ministeren nu ’viser ansvar’ og skrumper hele Det Humanistiske Fakultet med samlet set en tredjedel, selv om der i 2013 kun var 5,9 procents ledighed på landsplan.

Lad os se bort fra, at det er selvsamme regering, der over en årrække har kontaktet os hver sommer i begyndelsen af august og bedt os om at optage nogle flere, fordi regeringen – og ikke mindst de radikale – har haft en målsætning om ’den bedst uddannede generation nogensinde’.

Det er sjovt at køre i rutsjebane i Tivoli i fuld fart op og ned. Men det er ikke den måde, man laver ansvarlig uddannelsespolitik. Det er os, der viser ansvar, og det har vi gjort i mange år.

Vi uddanner flere, mere effektivt, mere kompetencebevidst, mere direkte erhvervsorienteret end nogensinde før. Men arbejdsløshedskurven er samtidig støt faldende, og der er ikke på nogen måde tale om, at 30 procent af humanisterne, endsige os fra ’de æstetiske fag’, er arbejdsløse. (...)

Danske bøger (1701-1900) On Demand - kvit og frit

- - - her - - -

Kornkammer er flyttet!

og findes nu på KORNKAMMER.DK